Print this page

Nórsko ako prvé končí analógové vysielanie v pásme FM Foto: Bazar.sk

Nórsko je prvou krajinou, ktorá úplne zruší rozhlasové analógové vysielanie v pásme FM a prejde výlučne na digitálne vysielanie.

Tamojšia vláda si od prechodu, ktorý začal tento týždeň, sľubuje úspory, kritici tvrdia, že mnohí občania zostanú mimo dosah rádiového signálu.

Nórsky parlament schválil prechod na digitálne vysielanie s tým, že umožní vysielať staniciam za rovnakú cenu osemkrát viac a bude mať čistejší zvuk. Rozhodol tak napriek tomu, že podľa prieskumov sa 66 percent Nórov stavia proti. Na vlnách FM (VKV) sa tento týždeň končí vysielanie v severonórskom mestečku Bodo a do konca roka prejde na digitálne vysielanie celá krajina.

V päťmiliónovom Nórsku jazdí viac ako dva milióny automobilov, do ktorých bude potrebné zakúpiť digitálny adaptér za 1.500 nórskych korún (170 eur) a existujú obavy, že najmä seniori žijúci v odľahlých oblastiach sa prechodne ocitnú bez signálu. "Jednoducho na to zatiaľ nie sme pripravení," uviedol poslanec nórskeho parlamentu Ib Thomsen televízii Sky News.

Prechod Nórska na digitálne vysielanie sledujú ďalšie krajiny. Podobný krok zvažuje Dánsko, Británia a Švajčiarsko.