Na Slovensku začne vysielať prvé rádio pre Rómov - Rádio Roma

Na Slovensku začne vysielať prvé rádio pre Rómov - Rádio Roma Reprofoto: Radio Roma


„Chceme, aby to bolo rádio všetkých menšín," hovorí zakladateľ Milan Nemeček.

 

 

Už v máji tohto roku sa na FM vlnách spustí živé vysielanie prvého rómskeho rádia na Slovensku. Rádio Roma si budú môcť poslucháči naladiť na frekvenciách 99,4 MHz v Banskej Bystrici a 97,2 MHz v Prešove.
Rádio Roma vzniklo pred 4 rokmi, no doposiaľ fungovalo len na internete. Jeho zakladateľom je občianske združenie Iniciatíva, šéfom rádia je Milan Nemček.
Rada pre vysielanie a retransmisiu v roku 2016 pridelila Rádiu Roma frekvencie 99,4 MHz v Banskej Bystrici a 97,2 MHz v Prešove.

Rádio vysiela 24 hodín denne, 7 dní v týždni. „Jeho playlist tvoria hudobné skvosty z dielne domácej i zahraničnej tanečnej scény s dávkou pravej a nefalšovanej tvorby rómskych muzikantov," píše rádio v tlačovej správe.
Hlavným cieľom projektu je informovať o rómskej komunite. Rádio Roma má aj webovú stránku www.radioroma.sk, kde vychádzajú na túto tému spravodajské a publicistické články.

V rámci celoročných príprav inovovalo svoje logo a internetovú stránku. „Zmenami si momentálne prechádza aj doterajší playlist, ktorý sa má zakomponovať do pripravovaného obsahu, aby bol svojim poslucháčom čo najprirodzenejší. Navyše sa dokončujú prípravy vysielacích štúdií v Bratislave, Banskej Bystrici, Prešove a v Prahe," píše Rafio Roma v tlačovej správe.

Hlavnými moderátormi rádia budú Gerhard „Gerry" Hadi, ktorý bol donedávna moderátorom a hudobným dramaturgom Rádia Color v Prahe a Martin Kopor, imitátor a bývalý moderátor Rádia Regina.