Moderátor Ficovi: Máte luxus, aký nikto iný nemá

Moderátor Ficovi: Máte luxus, aký nikto iný nemá Foto: FB R. Fico

  

 Premiér Robert Fico nebol opäť spokojný s tým, ako sa s ním rozpráva moderátor Slovenského rozhlasu.

 

 Robert Fico sa k výsledku volieb vo VÚC vyjadril prvýkrát na tlačovej besede v piatok a opäť v sobotu v relácii Sobotné dialógy. Na rozdiel od iných slovenských politikov má v RTVS vytvorený pravidelný priestor raz mesačne na to, aby diskutoval takmer hodinu bez politického oponenta.

Takýto priestor vytvoril rozhlas v minulosti už aj pre Vladimíra Mečiara, využíval ho aj Mikuláš Dzurinda aj Iveta Radičová.

Fico si zvykol, že s politickými oponentami do televíznych diskusií takmer vôbec nechodí. No rád sa na ich adresu v ich neprítomnosti vyjadruje. Takto to bolo opäť aj v sobotu. „Ale miera zodpovednosti má ťahá ďalej, pretože ak si mám predstaviť, že túto krajinu by mal ťahať Sulík s Matovičom s Kollárom a ešte neviem s kým, tak toto jednoducho, pán redaktor, toto sme si už povedali veľakrát," povedal Fico. Moderátor Branislav Dobšinský chcel Fica upozorniť, že nech o opozičných politikoch nehovorí, keďže nemôžu reagovať a že taký luxus, aký má on v rozhlase, iní nemajú.

Odporúčame aj: Fico moderátorovi: Nie sme v krčme. Nie sme tu na rovnakej úrovni!

„Ja vám dám ponuku, pán premiér. Keď chcete povedať niečo Matovičovi a Sulíkovi, vám zorganizujem diskusiu a bude tu sedieť Matovič a Sulík," povedal Dobšinský. „Sedíte tu ako premiér, máte ten luxus, nikto iný ho nemá a keď chcete hovoriť niečo o Sulíkovi alebo Matovičovi, tak si s ním urobte dialóg, nemám problém. Ja ho zavolám," povedal Dobšinský.

Ficovi sa to nepáčilo: "Prečo hovoríte o luxuse pre Fica? Je toto luxus pre Fica alebo je to luxus, aký je to luxus... Len nevytvárajte opäť dojem, že mám nejaké nadštandardné zaobchádzanie v Slovenskom rozhlase?"

Fico je presvedčený, že má nárok na toto nadštandardné právo. „Som predseda politickej strany, proti mne stojí rozdivočelá opozícia. Sedím tu ako premiér, ako predseda politickej strany a mám právo pomenovávať veci. Potom to znamená, že nemôžem povedať nič. Ale som predseda vlády, som predseda politickej strany. Ak mám túto možnosť sedieť v tejto relácii - ako mali iní premiéri - tak mám právo aj veci pomenovávať a toto právo mi jednoducho nemôžete zobrať," povedal Fico.

„No ako premiér ho máte. Každý premiér ho mal... Ale iný politik to nemá, moja veta znela, že iný politik ho nemá. Takže kľudne môžeme, ja vám spravím dialóg, nie je problém," trval na svojom Dobšinský.

Formát pravidelné Sobotné dialógy len pre premiéra bol vytvorený v Slovenskom rozhlase, keď bol ústredným riaditeľom Jaroslav Rezník, ktorý šéfuje RTVS aj dnes.