RU: Nie všetky drony či rádiom ovládané vrtuľníky môžu u nás lietať

RU: Nie všetky drony či rádiom ovládané vrtuľníky môžu u nás lietať Ilustračné foto: ČT

Ak pod stromčekom nájdete alebo dáte rádiom ovládané hračky, drony, vrtuľníky vybavené kamerou, ktoré neboli vyrobené na trhu EÚ môžete mať problém.


Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) upozorňuje, aby ste si pred kúpou vopred overili, či je to zariadenie určené pre trh Európskej únie (EÚ) a spĺňa predpísané parametre. „Pri kúpe v zahraničí alebo cez internet sa stáva, že si záujemca obstará zariadenia určené pre ázijský alebo americký trh, ktoré majú iné technické parametre a nie je ich povolené používať v krajinách EÚ. V prípade používania nepovolených zariadení hrozí vzájomné rušenie s povolenými zariadeniami. Okrem toho hrozí, že v dôsledku rušenia môže v niektorých prípadoch dôjsť k strate kontroly nad letiacim zariadením, zariadenie sa môže zrútiť a spôsobiť škody alebo zranenie tretím osobám," upozorňuje regulačný úrad.

V Slovenskej republike je prevádzkovanie rádiových zariadení možné iba na základe individuálneho povolenia alebo na základe všeobecného povolenia na používanie frekvencií. Predávajúci je podľa RÚ povinný pri predaji informovať kupujúceho o vlastnostiach predávaného výrobku, o spôsobe použitia, montáže a údržby výrobku a o nebezpečenstve, ktoré vyplýva z jeho nesprávneho použitia, montáže alebo údržby, o podmienkach uchovávania a skladovania, ako aj o riziku súvisiacom s poskytovanou službou.

RÚ kupujúcim odporúča, aby si nekupovali také rádiové zariadenia, pri ktorých nie je uvedené za akých podmienok môžu byť tieto rádiové zariadenia v Slovenskej republike používané. O tom, či je možné rádiové zariadenie prevádzkovať na základe všeobecného povolenia na používanie frekvencií sa môže kupujúci i predajca dozvedieť z textu všeobecného povolenia na používanie frekvencií. Všeobecné povolenia na používanie frekvencií sú dostupné na stránke RÚ.

Napr. prevádzkovanie rádiových zariadení využívajúcich frekvenčné pásmo 5,8 GHz na prenos videosignálov je možné na frekvenciách 5,725 GHz - 5,875 GHz s maximálnym výkonom 25 mW e.i.r.p. Zariadenia musia spĺňať podmienky všeobecného povolenia VPR 10/2014.

RÚ upozorňuje dovozcov, predajcov a výrobcov takýchto zariadení, že podmienkou ich uvedenia na trh a do prevádzky je posúdenie zhody podľa Nariadenia vlády č. 443/2001 Z.z., ktorým sa ustanovujú podrobnosti o technických požiadavkách a postupoch posudzovania zhody na rádiové zariadenia a koncové telekomunikačné zariadenia.


Virálne video natáčané dronom, natáčané na Slovensku.