Padol verdikt: Najväčšie rádiá sa nevyhnú vysielaniu domácej hudby

Padol verdikt: Najväčšie rádiá sa nevyhnú vysielaniu domácej hudby Tublatanka.sk/P. Ratajský

Výnimku sa podarilo vybojovať len niektorým rádiám.

 

 

Väčšina najpočúvnejších rozhlasových staníc nezískala výnimku z dodržiavania pravidla o minimálnom podiele slovenských skladieb vo vysielaní, ktoré nadobudlo účinnosť na začiatku apríla. Rada pre vysielanie a retransmisiu zamietla okrem iných aj žiadosť Rádia Expres, ktoré je jednotkou na trhu.

Súkromné rozhlasové stanice musia pod hrozbou pokút vyčleniť na slovenskú hudbu minimálne 20 percent a od roku 2017 aspoň štvrtinu z času odvysielaných pesničiek. Pre verejnoprávny rozhlas bol stanovený ešte vyšší limit. Prevádzkovatelia rádií tiež musia aspoň pätinu z vymedzeného času zo slovenskej hudby vyhradiť produkcii mladší päť rokov.

Žiadosť o výnimku podalo 16 rozhlasových staníc, polovici z nich licenčná rada vyhovela v plnej miere. Úplnú výnimku dostali rockové rádiá Rádio Anténa Rock, Rádio Best FM, Rádio Aligator či známa Rocková republika.

Kvóty sa nebudú týkať ani Rádia Devín, ktoré je zamerané aj na vážnu hudbu a Rádio Patria, ktoré vysiela hlavne pre menšiny.

Čiastočne uspeli aj Radio One Retro a rádio Vlna, ktoré prinášajú staršiu hudbu. Kvóty na slovenskú hudbu musia dodržiavať, ale nemusia hrať z toho 20% skladieb mladších ako 5 rokov.

Výnimky budú platiť len do konca tohto roka. Podľa zákona ich môže rada udeliť iba v prípade, že dodržanie kvót nie je možné vzhľadom na zameranie rádií.

Naopak, okrem Rádia Expres neuspela so svojimi žiadosťami ani trojka na trhu, Fun rádio rovnako ako piata najpočúvanejšie rozhlasová stanica Europa 2.

"Rada zodpovedne posudzovala návrhy. Všetky rádiá boli pozvané na rokovania, mali sme ich mnoho," povedal Mistrík. Rozhodnutie rady možno napadnúť na súde.

Súkromné rozhlasové stanice stanovenie limitov už skôr kritizovali a označili ich za zásah do podnikania. Tvrdili, že kvóty sú na možnosti slovenského hudobnej scény nastavené príliš vysoko.

Limity platia na hlavný vysielací čas, a to od šiestej hodiny rannej do polnoci. Rádia tak nebudú môcť obchádzať zákon vysielaním českých skladieb v noci.

Stanovenie kvót dlhodobo presadzoval napríklad známy spevák a líder kapely Elán Jožo Ráž. Vyšší podiel slovenských produkcie v rozhlasovom vysielaní zvýši príjmy slovenských hudobníkov, ktorí za odvysielanie piesne dostávajú peniaze. Za slovenské hudobné dielo je považovaná nielen pieseň v slovenčine, ale aj produkcie, ktorej aspoň jeden autor hudby alebo textu má alebo mal trvalý pobyt na Slovensku.