Rada chce riešiť sťažnosť na moderátora Sobotných dialógov

Rada chce riešiť sťažnosť na moderátora Sobotných dialógov Foto: Europecafe

Rada pre vysielanie a retransmisiu začala správne konanie voči RTVS v súvislosti s reláciou Sobotné dialógy, kde bol hosťom aj vtedajší minister školstva Juraj Draxler.

 


Predmetom diskusie bol pripravovaný štrajk pedagógov.
Rada bude v správnom konaní zisťovať, či RTVS neporušila ustanovenie zákona o objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovaní názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru.

 

Sťažovatelia namietali, že výkon moderátora Branislava Dobšinského bol zaujatý a predpojatý voči jednému z diskutujúcich – ministrovi školstva Jurajovi Draxlerovi: „Bolo síce namieste, keď sa moderátor kriticky staval voči výpovediam ministra školstva J. Draxlera, ale nebolo v poriadku, keď všetky vyjadrenia bývalého ministra M. Fronca, ako aj organizátora učiteľského štrajku B. Kočana bezvýhradne akceptovať," napísali v sťažnosti.  Sťažovatelia namietali, že moderátor zastával „proštrajkový" a „proopozičný" postoj, ktorý sa prejavoval častým prerušovaním a „manipulatívnym a drzým skákaním do reči" ministrovi, ako aj odborovému predákovi Pavlovi Ondekovi, a počínanie moderátora ohodnotili ako predvolebnú kampaň v prospech opozície.

Členovia rady sa rozhodli začať správne konanie, hoci odborníci z kancelárie im odporúčali prijať uznesenie, že sťažnosť jej neopodstatnená.

Odporúčame aj: Podráždený Fico takmer celú reláciu útočil na moderátora

Pracovníci kancelárie sa domnievajú sa, že moderátor nebol zaujatý. „Otázky moderátora na ministra považujeme v kontexte témy za legitímne (otázky týkajúce sa nízkych platov nastupujúcich učiteľov; otázky ohľadne nedodržania záväzku predchádzajúceho ministra Čaploviča týkajúceho sa tempa navyšovania platov do roku 2016; otázky týkajúce sa premiérovho vyhlásenia, že učitelia musia urobiť niečo pre štát; otázky, prečo vláda našla financie na sociálne balíčky, ale nie na školstvo, atď.)," píšu v podkladoch pre členov rady.

"Čo sa týka spôsobu vedenia diskusie, ktorý sťažovatelia označili ako „drzý" a „manipulatívny", vyššie uvedené situácie podľa nás ukazujú, že moderátor trval na odpovediach na konkrétne otázky v prípadoch, keď minister na otázku nereagoval, resp. priamej odpovedi sa vyhýbal. Takýto prístup však moderátor uplatňoval aj k ostatným diskutujúcim (resp. k hlavnému oponentovi ministra B. Kočanovi). Zároveň je potrebné uviesť, že minister Draxler dostal v rámci diskusie najväčší priestor na prezentáciu svojich postojov z prítomných diskutujúcich, čo môže byť jedným z dôvodov, že konfrontačných momentov moderátora s ním bolo viac ako s ostatnými diskutujúcimi," píšu zamestnanci kancelárie.

Odporúčame aj: Všetky rozhodnutia rady

Výsledky správneho konania budú známe na jednom z najbližších zasadnutí. Prípad budeme sledovať.