Kniha redaktorky Keď muži plačú celú noc vychádza opäť

Kniha redaktorky Keď muži plačú celú noc vychádza opäť Ilust. foto: RTVS

Kniha s podtitulom Správa z obdobia umierania zachytáva pár postavený pred nečakanú situáciu. Prináša pohľad do manželského vzťahu na pozadí smrteľnej choroby rakoviny prostaty.

 


„Nemôžem Vám vrátiť zdravie. Nemá zmysel dávať Vám rady. Ostalo mi len jedno, aby som vám ako človek človeku povedala horkú pravdu, o ktorej viete už všetko. Niet východiska z tejto situácie. Bojujete ako toreador kvôli sláve krásneho boja a nie kvôli vencom pre víťaza. Toho opájajúceho OLÉ! od publika niet, lebo v aréne ste iba Vy a Váš nepriateľ...Naučte sa žiť so svojou bolesťou ako spoluobyvateľom, ktorý je, ak ho dlhšie poznáme, menej znesiteľný," píše Kveta Škvarková v knihe Keď muži plačú celú noc.Keď kniha vyšla v 90. rokoch, vyvolala veľký ohlas. Dnes vychádza s odstupom dvoch desaťročí doplnená o nový doslov.

 

„Kniha prináša nekonvenčne postavenú otázku, ktorú si čoraz častejšie kladú ľudia nevyliečiteľne chorí, i tí, ktorí trpia spolu s nimi, ich najbližší. Predlžujeme liečbou nevyliečiteľne chorých život alebo umieranie? Naozaj si musí človek svoju smrť prežiť do tých najdetailnejších a najkrutejších podrobností? Nemožno mu to uľahčiť? píše vydavateľ Profimedia.

KVETA ŠKVARKOVÁ sa narodila r. 1940 v Spišskej Novej Vsi, absolvovala Vysoká školu ekonomickú v Bratislave. Od roku 1971 bola redaktorkou Slovenského rozhlasu, neskôr členkou Rozhlasovej rady. Jej celoživotným profesionálnym záujmom ako publicistky je oblasť ľudskej práce, sociálnej výchovy a človeka uprostred sociálnych a mravných vzťahov vôbec. Od roku 1962 tvorí aj literárne, časopisecky ale predovšetkým v rozhlase.