Print this page

David Ogilvy o reklame v digitálnom svete

David Mackenzie Ogilvy je nazývaný aj „otec reklamy“. Jeden z najznámejších a najrešpektovanejších biznismenov v reklame a marketingu ako takom.


Podľa neho funkciou reklamy je predaj a úspešná reklama pre akýkoľvek výrobok je založená na informáciách o jej spotrebiteľovi. „Nechcem, aby vám moje reklamy pripadali kreatívne. Chcem, aby boli pre vás natoľko zaujímavé, že si kúpite daný produkt,“ tvrdil.

Kniha Ogilvy o reklame v digitálnom svete je prepracovanou a doplnenou verziou legendárneho diela tohto reklamného mága.

Bestseller Ogilvy o reklame priniesol naozaj cenné rady nováčikom, aj reklamným veteránom. Pomohol mnohým k veľkým úspechom. Toto kultové dielo vzniklo pred desiatkami rokov, no reklama sa mení rýchlo a tak knihu Miles Young aktualizoval. Nájdete v nej nielen o digitalizácii sveta reklamy, ale aj o rastúcej ekonomike Číny, Kórey a Japonska. O vytváraní kvalitného obsahu a voľbe značky.

Foto: Ikar

Kniha samozrejme obsahuje ukážky kampaní pre veľké značky ako sú Coca-Cola, Louis Vitton, IMB. Mnohé anekdoty a skúsenosti z praxe.
Ogilvy o reklame v digitálnom svete odhaľuje tajomstvo úspešnej reklamy v 21.storočí.

David Ogilvy svoju kariéru začal ako podomový predajca. Jeho reklamy sú úžasné v schopnosti presvedčiť silnými argumentmi v krátkom čase. A to je v dnešnom digitálnom svete mimoriadne vzácna schopnosť.

Jeho printy sú legendárnymi ukážkami dokonalého copywritingu. V písaní textov, ktoré sú zaujímavé a zároveň predajné je pre mnohých veľkým vzorom.
Ogilvy si napríklad zakladal na tvorbe titulkov.

Zdroj: Ikar

 

Odporúča venovať väčšinu času práve tvorbe skvelých titulkov. Tých najlepších. Tvoria totiž 80% úspechu. Musíte stručne a jasne ľudí informovať a získať si ich pozornosť. „Nikdy nepoužívajte zložité alebo irelevantné nadpisy. Ľudia čítajú príliš rýchlo na to, aby zistili, čo sa snažíte povedať.“

Podľa Ogilvyho dlhé texty predávajú lepšie ako krátke. Dlhší text plný informácií je totiž presvedčivejší...
V knihe Ogilvy o reklame v digitálnom svete nájdete kapitoly o mileniáloch, postmodernom brande, správnom contente a kreativite v digitálnom veku.
Hovorí o sociálnych sieťach, digitálnej turistike, nepretržitom obchode, či dátach ako platidle v digitálnom veku.

Jedna kapitola je venovaná piatim velikánom reklamy digitálneho sveta ako je Bob Greenberg, Chuck Porter či Akira Kagami.
Autor Miles Young pôsobil sedem rokov ako CEO Ogilvy & Mather. V knihe sa opiera o najnovšie výskumy a uvádza prípadové štúdie najlepších digitálnych kampaní.

Dáva praktické rady všetkým, ktorí chcú v reklame preraziť.

Milan Buno, literárny publicista