Print this page

Vyhlásenie: Odmietame zneužívanie témy práv LGBTI ľudí v predvolebných kampaniach Foto: FB Duhovy pride

LGBTI organizácie na Slovensku krátko pred moratóriom zverejnili toto spoločné vyhlásenie:


Ústava SR vymedzuje základné hodnotové vymedzenie nášho štátu a hovorí, že „všetci ľudia sa rodia slobodní a rovní v dôstojnosti a právach“. Sexuálna orientácia a rodová identita sú neoddeliteľnou súčasťou dôstojnosti a ľudskosti každého človeka a nesmú byť dôvodom diskriminácie ani zneužívania. Zásada univerzálnosti ľudských práv znamená, že žiadna diskriminácia a ani nenávisť nesmie byť ospravedlňovaná odvolaním sa na kultúrne, tradičné alebo náboženské hodnoty.

V poslednom období sme svedkami toho, že téma práv LGBTI ľudí sa stáva nástrojom politického boja politických strán, kandidátov a kandidátok pred rôznymi typmi volieb. Namiesto toho, aby boli predvolebné kampane slobodnou súťažou programov rozvoja štátu, rôznych prístupov k správe verejných vecí a posudzovaním kompetentnosti kandidátov a kandidátok, sa tak stávajú nástrojom na rozdeľovanie spoločnosti.

LGBTI ľudia sú, a to nielen predstaviteľmi extrémistických strán, vyčleňovaní ako skupina s inou morálkou a hodnotami ako väčšina, skupina, ktorá ohrozuje rodinu ako inštitúciu alebo dokonca vlastné deti. Neustále sa tak opakujú tie najzraňujúcejšie predsudky o tejto menšine. Predstavitelia štátu majú povinnosť podporovať toleranciu a dodržiavanie ľudských práv, kedykoľvek prídu do kontaktu s kľúčovými predstaviteľmi širokej verejnosti vrátane médií, športových organizácií, cirkví a náboženských spoločností.

Vyzývame preto predstaviteľov a predstaviteľky politických strán, ako aj nezávislých kandidátov a kandidátky, aby sa v predvolebných kampaniach zdržali akýchkoľvek nenávistných prejavov, nevytvárali z menšín na základe falošných tvrdení obraz nepriateľa a kultivovali verejnú diskusiu smerom k hľadaniu riešení na zlepšenie života všetkých ľudí na Slovensku.

Iniciatíva Inakosť (Filmový festival inakosti, inPoradňa)
Dúhový PRIDE Bratislava Saplinq (PRIDE Košice, PRIZMA)
TransFúzia Nomantinels (Magazín QYS)
Inokraj Banská Bystrica
Športový klub Lotosové kvety Tepláreň /
Queer Slovakia GayChristians Slovakia