Print this page

V New Yorku zakázali reklamu na alkohol, na choroby súvisiace s alkoholom zomrie dve tisíc ľudí ročne Ilustr.foto: Absolut

Newyorská radnica s okamžitou platnosťou zakázala reklamu alkoholu na mestskom majetku, teda na všetkých zastávkach verejnej dopravy, stánkoch s novinami alebo prístreškoch pre kontajnery na komunálny odpad.

 

Podľa starostu Billa de Blasia je zákaz prejavom záujmu o zdravie obyvateľov mesta, ktorých ročne na choroby súvisiace s alkoholom zomrie okolo dvoch tisíc.

Objekty, kde sa alkohol legálne predáva, napríklad reštaurácie, športové štadióny alebo koncertné siene, dostali výnimku. Na dopravných prostriedkoch vlastnených mestom, teda na autobusoch a vozňoch metra, platí zákaz reklám alkoholických nápojov už od vlaňajška.

Podľa zdravotného odboru newyorskej radnice bolo len v roku 2016 v meste po použití alkoholu naliehavo hospitalizovaných 110.000 ľudí. Poslanci sú presvedčení, že reklama na alkohol prispieva k nadmernému a častejšiemu pitiu.

Výrobcovia alkoholu majú ale iný názor, napísala agentúra AP. Ich organizácia Distilled Spirits Council označila zákaz za chybný a vedecky nepodložený, pretože rozhodujúce pre vzťah k alkoholu je podľa nich rodinné prostredie, nie reklama.

Zákazy propagácie alkoholických nápojov na mestskom majetku už platia aj v ďalších veľkých amerických mestách, napríklad vo Filadelfii, San Franciscu alebo Los Angeles.