Print this page

OKS podala trestné oznámenie na predvolebné videá Smeru (VIDEO) Reprofoto FB Smer-SD

Juraj Petrovič a Radovan Kazda z vedenia OKS podali podnet na Generálnu prokuratúru, aby prešetrila podozrenia, či predvolebnými videami SMER-SD nedošlo  k spáchaniu  trestného činu ohovárania.

Nepravdivými údajmi sú podľa nich napríklad nasledovné tvrdenia z videí Smeru:


1. „Prijmeme tisíce imigrantov atýmto ľuďommáme morálnu povinnosť pomôcť apodeliť sa snimi onaše bohatstvo. Na návšteve afrických krajín som videl masy odhodlaných mladých chalanov, ktorí chcú byť aj vašimi susedmi.“ Toto tvrdenie sa pokúša vyvolať dojem, že predseda strany Za ľudí Andrej Kiska chce na Slovensko prijať tisíce imigrantov, najmä zafrických krajín, dokonca, že ide ojeho výroky. Nič také pritom nepresadzuje Andrej Kiska, ani politická strana Za ľudí.

2. „Vpustia na Slovensko státisíce imigrantov.“(video č. 2) Toto tvrdenie sa pokúša vyvolať dojem, že opozičné strany majú vpláne vpustiť na Slovensko státisíce imigrantov, pričom ani jedna zopozičných politických strán nemá takýto zámer, ani nič také neplánuje.

3. „Pán Kiska, asi pred týždňom ste mali vyjadrenie, že vprípade účasti vo vláde by ste privítali na Slovensku stovky, možno tisíce migrantov.“ (video č. 3) Toto tvrdenie sa pokúša vyvolať dojem, že Andrej Kiska má vprípade účasti vo vládezámerprijať na Slovensko tisíce migrantov. Nič také pritom nepresadzuje Andrej Kiska, ani politická strana Za ľudí.

„Je zjavné, že zámerom šírenia nepravdivých informácií stranou SMER-SD  je poškodiť politických protivníkov v očiach voličov, ohroziť ich vážnosť u spoluobčanov a spôsobiť im inú vážnu ujmu v podobe odradenia voličov od voľby týchto politikov a politických strán, a to na základe šírenie nepravdivých údajov o nich,“ píše v tlačovej správe OKS.

„Strana SMER-SD v antikampani prekročila všetky čiary. Videá, v ktorých nepravdivo SMER-SD tvrdí, že Kiska navozí imigrantov na Slovensko či Sulík zavedie 6-dňový pracovný týždeň, sú zjavným ohováraním,“ uvádza Kazda.

„Strane SMER-SD tečie do topánok. A tak sa v kampani pred parlamentnými voľbami 2020 uchyľuje k strašeniu ľudí príchodom migrantov či utečencov na Slovensko rovnako, ako to Fico a spol. robili pred voľbami do Národnej rady SR v roku 2016. Situácia sa však zmenila. Kým pred voľbami 2016 Fico a SMER-SD ťažili z obáv ľudí z dôsledkov prebiehajúcej utečeneckej krízy a snahy Angely Merkel riešiť ju, dnes SMER-SD straší ľudí vymysleným príbehom, že migrantov na Slovensko navezie opozícia,“ povedal Petrovič, ktorý spolu s Kazdom kandiduje za stranu SaS.