Print this page

Katolícki aktivisti pri Cyrilovi a Metódovi "opajcovali" South Park

Na Facebooku sa šíri propagačné video s Cyrilom a Metódom, ako dvomi postavičkami zo South Parku. Blížiaca sa akcia katolíckej cirkvi Národný pochod za život, ktorej iniciátorom je Konferencia biskupov Slovenska, má neobvyklú kampaň, ktorá sa stala hitom Facebooku.

 


Dve postavičky Cyril a Metód s nevydareným dvojkrížom v ruke sa rozprávajú o tom, ako katolíci organizujú Národný pochod za život: „A to načo, to sa nemôžu modliť doma alebo pekne ticho v kostole?" pýta sa Metód. V dialógu spájajú zabíjanie nenarodených detí na Slovensku, praktiky pohanov, cyrilometódejskú tradíciu, Frankov, sexuálnu výchovu na školách. Do toho štebocú vtáčiky.
Animácia a štýl pripomína postavičky South Parku. Špeciálne postavu Ježiša z talk show epizód South Parku s názvom Jesus and Pals.

 Bizarné spojenie South Parku a akcie, ktorú zastrešuje KBS – Národný pochod za život, sa stalo hitom na sociálnych sieťach. U niektorých vyvoláva pobúrenie, u iných skôr ironické komentáre.
Podobný virál s náboženskou tematikou sa šíril nedávno, keď nitriansky seminár lákal budúcich svojich študentov videom "To je seminár", kde semináristi tancovali a spievali podľa hitu Gangnam Style.