Reklama Hľadáte krbovú vložku? porušila etický kódex

Reklama Hľadáte krbovú vložku? porušila etický kódex

Dáma oblečená len v silonkách a lodičkách ako kľačí na kolenách v krbe. Takéto zátišie si vybrala spoločnosť, ktorá montuje radiátory, podlahové kúrenie, aby prezentovala svoju ponuku.

 

 

Rada pre reklamu na svojom poslednom zasadnutí posudzovala internetovú reklamu spoločnosti ZEN – Zelená energia na Facebooku s názvom Hľadáte krbovú vložku?

Sťažovateľ považuje vizuál reklamy, na ktorom je vyobrazená modelka s hlavou v krbe, za urážajúci a sexistický.
Arbitrážna komisia rozhodla, že sťažnosť je opodstatnená, že reklama je v rozpore s Etickým kódexom.

Podľa komisie „využitie predmetného zobrazenia nie je v súlade s cieľom reklamy, ani s produktom, ktorý zadávateľ prostredníctvom reklamy propaguje - vykurovacia technika, krby a krbové vložky."

Zobrazenie modelky, vrátane jej polohy a štylizácie považuje AK RPR za degradujúce a dehonestujúce a v rozpore so všeobecnými normami mravnosti a slušnosti ako aj podmienkami, ktoré Kódex na zobrazenie ľudského tela v reklame kladie.

Odporúčame aj: Je spot banky s lakomým českým turistom za hranou?

Podľa Kódexu reklama nesmie obsahovať také zobrazenia, ktoré by porušovali všeobecné normy slušnosti a ani nesmie obsahovať prvky znižujúce ľudskú dôstojnosť. Predovšetkým by sa mala vyvarovať zobrazeniu ženy alebo muža, ktoré pôsobí sexisticky, diskriminačne, urážlivo alebo ponižujúco s ohľadom na celkové stvárnenie reklamy a stvárnenia ženy ako len sexuálnej atrakcie.