Print this page

Reklama na vodku je neetická a to v troch bodoch

Rada pre reklamu si posvietila na bilbordy s reklamou na vodku, ktoré zaplavili celé Slovensko.

 

 

Na radu prišlo viacero sťažností na bilbordy „Od Tatier k Dunaju" od zadávateľa GAS Familia Stará Ľubovňa. Sťažovatelia reklame vytýkajú, že nabáda ku konzumácii alkoholu, jeho nadmernej spotrebe a vzbudzuje názor, že opitie sa do nemoty je normálna aktivita. Viacerí poukazujú aj na to, že reklama pôsobí sexisticky a uráža ľudskú dôstojnosť, pretože zobrazuje opitých ľudí a priamym spôsobom ich nabáda na chovanie, ktoré zobrazuje a negatívne vplýva na deti a mladistvých.

Odporúčame aj: Neverila som, kam sú schopní zavesiť reklamu na vodku

Rada sa stotožnila s názorom sťažovateľov. „RPR je toho názoru, že vizuály reklamy - zobrazenie mladých ľudí v neštandardných situáciách, v kontexte vyobrazenia produktu, ktorým je v tomto prípade fľaša tvrdého alkoholu, nemožno považovať za koncept, ktorý by bol v súlade s etickými požiadavkami na reklamu alkoholických nápojov," píše rada v rozhodnutí.

Odporúčame aj: Raňajkuj vodku a opi sa do bezvedomia? Hrozná reklama

Reklama porušuje tieto tri ustanovenia Kódexu:

  • reklama musí byť pripravovaná s pocitom zodpovednosti voči spotrebiteľovi
  • reklama nesmie priamo alebo v náznakoch prezentovať nezodpovedný postoj ku konzumácii alebo inej spotrebe alkoholických nápojov, najmä čo do spotrebovaného množstva alkoholických nápojov
  • klama nesmie zobrazovať spotrebu alkoholických nápojov takým spôsobom alebo za takých okolností, ktoré sú všeobecne považované za nevhodné, nerozumné alebo protiprávne

Podľa zákona o reklame aj etického kódexu reklama alkoholických nápojov sa nesmie zameriavať na osoby mladšie ako 18 rokov. Pri reklame na vodku sťažovatelia upozorňovali, že ľudia na bilbordoch vyzerajú mladšie. Napríklad interný kódex Topvaru je prísnejší ako zákon. Hovorí, že v komerčnej komunikácii musia mať herci, herečky, či modeli a modelky minimálne 25 rokov a vzhľadom nesmú vyzerať na menej ako 21 rokov.

 

Čo o reklame hovorí jej zadávateľ?
V kampani nevystupujú mladiství a žiadne správanie zobrazených osôb nenaznačuje, že reklama by mala byť zameraná na neplnoleté osoby a ich nabádaniu ku konzumácii alkoholických výrobkov. Pre vylúčenie akýchkoľvek pochybností, ktoré po uvedení tejto reklamnej kampane by mohli smerovať k veku resp. k správaniu/šanteniu sa na vizuáloch zobrazených osôb sme na billboardoch, resp. web stránke uviedli odkaz, ktorý pravdivo informuje o tom, že všetky zobrazené osoby sú staršie ako 18 rokov a nie sú pod vplyvom alkoholu.

Vo svojej kampani ukazuje mladých ľudí, ktorí sa dokážu baviť, a pritom nemusia byť opití. Vedia, že nechcú žiť nudný život, no nechcú sa so životom ľahostajne zahrávať. Dnešní mladí ľudia aj obyčajné veci dokážu robiť neobyčajne. Tak ako ich majú radi. S dávkou vlastnej predstavy a odvahy. A všetko, čo robia, robia síce smelo a na hrane, ale stále v medziach zákona. Po svojom a s tými, ktorých si vyberú sami. Vizuály FAMILIA Premium vodky použité v kampani odhaľujú svet modernej zábavy. Možno až kontroverzné vizuály cestovania po svojom, nakupovania po svojom či recyklovania po svojom ukazujú, že hrana medzi povoleným a zakázaným je veľmi tenká a taktiež zdôrazňujú, aké jednoduché je niekedy odsúdiť správanie mladých ľudí.

Čo si myslí rada o reklame na vodku?
„Vizuály reklamy vytvárajú dojem, že pitie alkoholu je zábava, ktorá patrí pomaly ku každej obvyklej aktivite mladého človeka (raňajky, cestovanie, nakupovanie a pod.). Slogan „Ži po svojom" spolu s vyobrazením fľaše tvrdého alkoholu, vizuálmi mladých ľudí, ktoré nenasvedčujú, že by neboli pod vplyvom alkoholu, v kontexte zobrazených situácií a okolností prezentujú alkohol a jeho spotrebu spôsobom, ktorý je všeobecne považovaný za nevhodný, nerozumný alebo protiprávny."
Aj keď zadávateľ reklamy aj na bilborde tvrdí, že protagonisti reklamy sú starší ako 18 rokov a reklama nie je určená mladistvým. Podľa rady zadávateľ nepripravoval reklamu s pocitom zodpovednosti voči všetkým skupinám spotrebiteľov, keďže si ako komunikačné médium zvolil billboard, ktorý je svojim charakterom dostupný širokej cieľovej skupine spotrebiteľov, vrátane detí a mladistvých a AK RPR je toho názoru, že vizuál a samotný koncept reklamy je spracovaný spôsobom, ktorý môže negatívne ovplyvniť aj túto skupinu recipientov.