Print this page

Na reklamu použili fotografiu islamistickej popravy

Fotku z drastického videa popravy využila česká firma ako obrázok pre svoju reklamu.

 


Reklama s fotkou z popravy sa objavila na inzeráte v januárovom čísle českého odborného časopisu Střelecká revue a inzerentom je obchod so zbraňami.

 

Na kontroverznú reklamu upozornil Český rozhlas. Na inzercii je okrem záberu aj nápis „S holýma rukama můžete být brzy na kolenou". A tiež informácia, že istý portál ponúka „největší výběr samonabíjecích AK v křesťanské Evropě."

Reprofoto: ČRo

Inzerátom sa po upozornení Českého rozhlasu začal zaoberať Živnostenský úrad a Rada pre reklamu. Zadavateľovi - predajcovi zbraní z Vysokého Mýta - hrozí pokuta až do výšky 2 milióny český korún.

Na obrázku je záber z poprava radikálov Islamského štátu, kde bol obeťou britský humanitárny pracovník David Haines. Na autentickom obrázku z popravy kľačí v oranžovom oblečení pred mužom v kukle.

"Podľa toho, čo sme mali možnosť vidieť, je možné, že mohlo dôjsť k porušeniu zákona o reklame... Reklama nesmie byť v rozpore s dobrými mravmi, nesmie urážať náboženské a politické vyznanie, nesmie vyvolávať strach. Je možné, že práve v týchto bodoch došlo k porušeniu, "povedal pre Český rozhlas hovorca Živnostenského úradu Dominik Barták.