Print this page

Firma vyzdobila metro nacistickými symbolmi. Kontroverzná reklama vyvolala pobúrenie Reprofoto z ukážky

Spoločnosť musela po nátlaku úradov i predstaviteľov New Yorku stiahnuť z metra kontroverznú reklamu na svoj seriál Muž z vysokého zámku.

Firma Amazon vagóny metra polepila symbolmi nacistického Nemecka a imperiálneho Japonska, čo vyvolalo veľkú diskusiu o vhodnosti takejto mediálnej kampane.

Seriál, ktorý si vyslúžil uznanie kritikov, je adaptáciou rovnomenného románu Philipa Dicka zo žánru alternatívnej histórie, kedy sa spojencom nepodarilo v druhej svetovej vojne poraziť Berlín a Tokio. Víťazstvo naopak slávili nacisti spolu s Japoncami, ktorí si svet vrátane USA rozdelili.

Amazon k reklame využil okrem iného sedačky vo vagónoch, na ktorých použil upravenú americkú vlajku, kde pole s hviezdami nahradil ríšskou orlicou. Niektorí cestujúci sa podľa médií v takých autách ale necítili príjemne.

Kritikou nešetril ani newyorský starosta Bill de Blasio, ktorý reklamnú kampaň označil za veľmi nezodpovednú a urážlivú s ohľadom na zverstvá, ktoré nacisti spáchali.

Amazon sa najskôr stiahnutiu reklamy bránil a upozorňoval na to, že mal všetky potrebné povolenia vrátane súhlasu dopravného podniku. Nakoniec však musel tlaku ustúpiť, pretože odstrániť kontroverzné polepy nariadil guvernér štátu New York Andrew Cuomo, pod ktorého právomoci dopravný podnik mesta New York spadá.

Spoločnosť Amazon však naďalej tvrdí, že sa ničoho zlého nedopustila, preto zásah úradov nechápe. "Muž z vysokého zámku podľa uznávaného románu skúma vplyv na našu slobody v prípade, že by sme prehrali druhú svetovú vojnu," uviedol Amazon vo vyhlásení.