Print this page

Ministerstvo vnútra zneužilo v kampani citlivú tému, tvrdia vozičkári MVSR

Ministerstvo vnútra má novú preventívnu kampaň s názvom Zodpovedne na ceste, bezpečne v cieli.

 


Na celom Slovensku sú pri cestách billboardy, ktoré majú upozorňovať na následky chýb, ktorých sa účastníci premávky každodenne dopúšťajú: napríklad prebiehanie cez cestu, na červenú,chýbajúce reflexné prvky cyklistov a chodcov. ú. Reklamné plochy pribúdajú každý deň, do konca roka ich bude spolu približne 800.

 

Na časti vizuálov je pohľad na miesto určené pre vozičkárov s rôznymi sloganmi:

Toto miesto môže byť Vaše – stačí zdvihnúť telefón

Toto miesto môže byť Vaše – za fľašu vína

Toto miesto môže byť Vaše – ak sa odviažete


Toto miesto môže byť Vaše – ak sa poponáhľate

Na kampani sa podieľalo Prezídiom Policajného zboru a spoločnosť BigMedia.

„Prostredníctvom nosičov vonkajšej reklamy chceme poukázať na následky dopravných nehôd z iného uhla pohľadu ako bola verejnosť do teraz zvyknutá. Takýmto spôsobom chceme upozorniť na to, ako málo stačí, aby sa napríklad zo šoféra vozidla stal vozíčkar," vysvetľuje rozhodnutie spustiť preventívnu kampaň šéf BigMedia János Gaál.

Kampaň pobúrila handicapovaných ľudí. „Tzv. "vozičkárom" na kampani prekáža zneužívanie tejto citlivej témy. Nejde pritom samozrejme o zámer ako taký. Je v úplnom poriadku, ak sa preventívne poukazuje na následky dopravných nehôd z iného uhla pohľadu, ako bola verejnosť do teraz zvyknutá. Avšak globalizovať vozičkárov (správne: ťažko zdravotne postihnutých) v téme, že vozičkár je vlastne šofér, ktorý si napr. opitý sadol za volant (hoci u podaktorých je to fakt), nie je najšťastnejší nápad. Ide totiž o to, že ľudia majú tendenciu pozerať sa na veci iba jednou optikou ...a túto rozhodne odmietame," vravia zdravotne postihnutí na webe handicap.sk.

Web ironicky hodnotí aj slogan na bilborde Toto miesto môže byť Vaše – za fľašu vína. „Keď sa to tak vezme, nie je tiež až tak nepravdivý," píše web na margo s kupčením s parkovacími preukazmi.