Ako dopadla kampaň Moja mama bola krava?

Ako dopadla kampaň Moja mama bola krava? Foto: Hollandia

Rada pre reklamu na svojom poslednom zasadnutí posudzovala sťažnosť na bilbord od zadávateľa spoločnosti Hollandia Karlovy Vary, ktorý propaguje jogurty Hollandia.

 


Podľa sťažovateľky billbord je nevhodný.

 

"V dobe, keď riešime pokrivkávanie rodičovskej autority, zmeny v správaní novej generácie v školách, neúctu, málo pokory a množstvo iných problémov sa na bilborde dozvieme, že naša mama bola krava. Nápad reklamných kreatívcov nepochybne zaujme. Osobne ma však uráža," kritizovala bilbord aj Jana Andrejová v článku na rodinka.sk.

Na bilborde je okrem jogurtu ilustrovaná krava a vedľa nej nápis Moja mama bola krava. Inak to ani nemôže byť. Nebol by som totiž skutočný.

Česká verzia bilbordu

Arbitrážna komisia si nemyslí, že reklama je nevhodná, prípadne môže urážať spotrebiteľov. „Text reklamy v danom prípade nie je možné posudzovať izolovane, či vnímať ho v prípadnej hanlivej konotácie, ale je potrebné ho posudzovať v kontexte celkového obrazového a významového spracovania vizuálu s konkrétnym previazaním na charakterové vlastnosti produktu (vyrobeného z kravského mlieka) a komunikačného posolstva reklamy," píše v rozhodnutí komisia.

Odporúčame aj: Všetky rozhodnutia Rady pre reklamu

Reklama podľa nej využíva prípustnú mieru reklamného zveličenia, ktoré je akceptovateľné, a preto ju AK RPR vyhodnotila ako neporušujúcu Kódex.

Billbord bol súčasťou rozsiahlej kampane v Česku aj na Slovensku. Ďalšie slogany kampane sú: "Som trochu nakyslý" a „Nie som žiaden cukrík".