Lidl sa nenechal odradiť. V katalógoch má aj naďalej modelov tmavej pleti

Lidl sa nenechal odradiť. V katalógoch má aj naďalej modelov tmavej pleti Foto: Lidl

Od kauzy pobúrenia mnohých českých zákazníkov, ktorí v katalógu Lidla objavili modela tmavej pleti, prešiel už mesiac.

 


„Proč máte na reklamním letáku černocha, víte že tím štvete hodně lidí, kteří ty darmožrouty a parazity nemůžou ani cítit a bojí se jich......Jestliže propagujete zboží v Česku a pro Čechy odstraňte ty multikulti pí..oviny! Zatím ještě platí, že my jsme tady doma!!!! Takovouto reklamou si odradíte spousty vlastenců -zákazníků!!!!" Podobných reakcií bol pred mesiacom na facebookovej stránke Lidlu v ČR neúrekom. Objavili sa aj na Slovensku.

 

Lidl vtedy reagoval vyhlásením, že akúkoľvek rasovú manipuláciu či uprednostňovanie absolútne odmieta. Okrem negatívnych reakcií pribúdali aj mnohé podporné stanoviská. 

Od kauzy prešiel mesiac, počas ktorého Lidl rozniesol viacero ďalších reklamných letákov. 


V katalógoch sú aj naďalej ľudia s rôznou farbou pleti - muži, ženy aj deti. Spoločnosť v svojej komunikačnej stratégii napriek mnohým výhradám zákazníkov nič nezmenila.

Zdroj: Katalógy Lidla v ČR a SR

Kauza černocha v katalógu Lidla odkryla okrem latentného rasizmu v spoločnosti, aj "bielu" reklamnú prax, ktorá u nás roky uprednostňovala takmer výhradne svetlú pleť.

„Keď som bol pred asi pätnástimi rokmi reklamný nováčik, hneď ma pri kontrole návrhov niektorý z majiteľov agentúry upozornil, že černochov nemám dávať do vizuálu. Ja som najprv chabo argumentoval, že Colors of Benetton majú úžasné reklamy so všetkými rasami a ľuďom sa to páči. Ale dostal som jasnú informáciu, že černosi nie sú naša cieľovka," píše grafický dizajnér a fotograf Vladimír Holina na blogu. „Cieľovka je stopercentne biela, má stredoškolské a vysokoškolské vzdelanie a je to v tomto prípade prioritne dospelá žena. A tá sa nebude vedieť identifikovať s naším produktom. Máme na to marketingové prieskumy. Ešte som sa pokúsil to zachrániť obhajobou černochovej krásy a peknej fotky. Nepomohlo, lebo toto nebudeme prezentovať klientovi, ktorý nás s tým aj tak niekam pošle," popisoval zadanie, ktoré dostal.

Dokonca aj vo fotobanke už boli prichystané pomôcky, ako hľadať fotky len s bielymi ľuďmi. Vo vyhľadávači sa do filtra napíše Black ethnicity – Not included.

„Pri kauze Lidl som sa začal cítiť mimoriadne trápne. Lebo my grafici a kreatívci sme za posledných dvadsať rokov vychovali generáciu ľudí, ktorá nie je zvyknutá na multietnické obrázky v reklame," píše na záver Holina, ktorý verí, že aj vďaka jednému černochovi z katalógu Lidla, snáď svitá na veselšie a farebnejšie časy v našej – desaťročia čisto bielej – slovenskej reklame.