Print this page

Dove pobúrila reklamou, kde sa černoška po použití mydla mení na belošku Twitter Chasity


Ospravedlnenie mnohým nestačilo, značku označili za rasistickú.

Kozmetická značka Dove má za sebou škandál s rasisticky ladenou prezentáciou.
Minulý týždeň spoločnosť zverejnila niekoľko sekundový gif obrázok, na ktorom sa černoška po použití mydla Dove mení na belošku. Na obrázku vidieť, ako sa žena tmavej pleti po použití mydla vyzlieka z tmavého trička/kože a po vyzlečení je z nej vysmiata beloška.

"Obrázok, ktorý sme nedávno zverejnili na Facebooku, nesplnil zásadu predstavovať ženy inej rasy ohľaduplne," uviedol výrobca Dove na Twitteri. "Hlboko sa ospravedlňujeme za urážku, ktorú spôsobil."

Twitter @chasityscooper

Spoločnosť Dove sa už roky prezentuje tým, že neukazuje vyretušovanú krásu ale „skutočné ženy rôzneho veku, veľkosti, etnickej príslušnosti, farby vlasov, typu alebo štýlu."

Kritizovaná prezentácia však týmto princípom odporuje. Posolstvo, ktoré prináša, je že čierna pleť bude po umytí čistá a biela, čím degraduje ľudí tmavej pleti.

Obrázok, ktorý mnohí označili za rasistický, výrazne poškodil image značky. O ospravedlnení aj mnohých pobúrených reakciách píšu viaceré svetové médiá. Obrázok kritizovali užívatelia aj za to, že nie je zrejmé, čo ním chcela firma získať.

„Dove chce oprášiť starý rasistický stereotyp, že čierna žena je špinavá, a biela čistá? Alebo že čierna pleť by sa mala umyť?" pýtali sa ľudia na facebooku. Viacerí písali, že Dove prestávajú používať.

Podobné rasisticky ladené reklamy sa používali aj v minulosti. Povyšovanie bielej rasy nad iné rasy bol jeden z princípov nacistov a obľúbeným motívom reklám na začiatku minulého storočia.