Fľaša Coca–coly má 100 rokov. Pozrite sa, ako vznikla a ako sa menila

Fľaša Coca–coly má 100 rokov. Pozrite sa, ako vznikla a ako sa menila Foto: Coca-cola 1915

Typická sklenená fľaša Coca-coly vznikla v roku 1915, o niečo neskôr ako samotný nápoj. Firma pre svoju storočnú starenku objednala špeciálny spot.

 

Hnedý nápoj vyrobil John Stith Pemberton z americkej Atlanty už v roku 1885. Samotný názov však vymyslel kníhkupec Frank Mason Robinson, ktorý bol známy tým, že mal veľmi pekné písmo a práve on vymyslel aj dnešné logo Coca-Coly. Majiteľ nápoja mal n svoju dobu podnikavého ducha. Prvú reklamu si v novinách objednal už v roku 1886 - na stránkach Atlanta Journal. Pôvodne sa nápoj nalieval do rôznych nádob, no už vtedy mal faľšovateľov.

 

Majiteľ sa práve neobvyklou fľašou rozhodol s nimi bojovať. Pravý nápoj mala charakterizovať práve originálna fľaša. Tú si objednal u uznávaného dizajnéra Earla  Deana. Fľašu pôvodne nazývali "hobble skirt" (úzka sukňa). Úlohou pri realizácii návrhu bolo vytvoriť fľašu, ktorú by spotrebiteľ uznal za plnohodnotnú iba keď je naplnená, aby tmavá farba obsahu (nápoja) zvýraznila, skrášlila jej kontúry. Zároveň mala byť štylizovaná do tvarov základných dvoch zložiek, ktoré nápoj obsahoval: tvar kokového listu, a zložené segmenty kolového orecha

Dizajn aj patent sklenenej tvarovanej fľaše bol predložený v roku 1915, na pulty sa dostala o rok neskôr. Aj keď za desaťročia prešla miernými úpravami - pôvodne bola mierne širšia - jej tvar pretrval dodnes.

Foto: Coca-cola company

Spoločnosť Coca-cola pri stom výročí svojej ikonickej sklenenej fľaše predstavila špeciálny spot s názvom "spoločne." Spot, na ktorom spolupracoval uznávaný fotograf David LaChapelle,  je urobený symbolicky pomocou rúk tak, že samotná fľaša sa v ňom vôbec neobjaví.

David LaChapelle patrí medzi svetovú elitu žijúcich umelcov. V osemdesiatych rokoch bola jeho portrétová tvorba poznačená presvedčením, že je HIV pozitívny, a preto sú všetky fotografie pochádzajúce z tejto dekády čiernobiele. V deň, keď jeho HIV test vyšiel ako negatívny, sa rozhodol vizuálne kompenzovať predošlé obdobie a LaChapellovým podpisom sa odvtedy stali surrealistické kulisy a sýto saturovaná fotografia, ktorej hlavnými aktérmi boli svetové celebrity ochotné pristúpiť na jeho hru. Portrétové fotografie, publikované v magazíne The Interview , postupne LaChapelle rozšíril o nákladné módne a komerčné kampane pre klientov ako Armani Jeans, Maybach, Burger King, Nokia a mnohých ďalších. (Použité z anotácie k výstave v GMB)