Cestovné poriadky vo vitrínach Dopravného podniku zdobí Zem&Vek a Slobodný vysielač

Cestovné poriadky vo vitrínach Dopravného podniku zdobí Zem&Vek a Slobodný vysielač Foto. Mikuláš Sliacky

Slobodný vysielač a Zem&Vek si z Dopravného podniku Bratislava urobili nelegálny nosič reklamy.

 

 

Letáky propagujúce dve konšpiračné médiá Zem&Vek a Slobodný vysielač, sú polepené po centrách miest na stĺpoch, múroch aj zastávkach MHD. Najnovšie sa papierové čiernobiele letáčiky s nahnevaným textom a číslom účtu objavili ako nelegálna reklama aj na zastávke električiek Nad lúčkami v bratislavskej Karlovej vsi priamo v zamknutej sklenenej skrinke, určenej len na cestovné poriadky a oznamy Dopravného podniku (DPB).

Na spomínanej zastávke sú oznamy DPB prelepené reklamou na Slobodný vysielač, časopis Zem&Vek aj výzvou na petíciu k referendu.
Skrinky spravuje DPB, jeho zamestnanci majú od nich kľúče. Na nelegálne letáky upozornil na Facebooku novinár Mikuláš Sliacky.

Foto: Mikuláš Sliacky

Dopravný podnik sa od letákov dištancuje. „Umiestňovanie reklamných plagátov do vitrín v prístreškoch zastávok je v rozpore s pravidlami umiestňovania reklamy na zastávkach MHD. Zamestnanci DPB, a.s. umiestňujú do vitrín len cestovné poriadky a oznamy o výlukách dopravy," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Nie je to prvýkrát, čo sa propagačné letáčiky týchto médií dostali za vitrínu. „O probléme nelegálnej reklamy, ktorá je v zmysle platnej legislatívy priestupkom, vieme, podobný prípad sme v minulosti riešili už niekoľkokrát. Spôsob, ako sa títo inzerenti dostali do uzamknutých vitrín, je nám neznámy. Pravdepodobne išlo o vandalov, ktorí mali profesionálne pakľúče," povedala Volfová. Na zastávkach už preto niekoľkokrát vymieňali zámky, napriek tomu stále dochádza k opätovnému vylepovaniu.

DPB podal trestné oznámenie

DPB už podal trestné oznámenie, avšak páchateľov sa nepodarilo polícii vypátrať. "Ide zrejme o organizovanú skupinu, ktorá má pod palcom nielen Karlovu Ves, ale aj Dlhé diely. V mnohých prípadoch sa stalo, že pracovníci DPB, a.s. v jeden deň reklamu odstránili a na druhý deň tam už visela znovu. Horší prípad je, keď vylepia plagát priamo na sklenú vitrínu špeciálnym lepidlom. Nielenže bráni videniu cestovných poriadkov, no je ho veľmi náročné odstrániť," povedala Volfová.

„Vitríny pravidelne kontrolujeme a všetku nelegálnu reklamu po zistení okamžite odstraňujeme. Prístrešky v Karlovej Vsi budeme v budúcom roku vymieňať, uvažujeme preto o inštalácií inej technológie uzamykania vitrín," povedala Volfová.

Podnety na letáky už dostala aj Mestská časť Bratislava - Karlová Ves. "Keďže sa jedná už o druhý prípad v tomto roku, vyzveme Dopravný podnik, aby svoju oficiálnu informačnú skrinku lepšie zabezpečil a nebola zneužívaná na propagáciu konšpiračných médií," povedal pre Omédiách.com Michal Skalník z oddelenia prednostu.