Kto je za billbordmi s lebkou, utečencom či plynom?

Kto je za billbordmi s lebkou, utečencom či plynom? Foto: Silvia Krpelánová

Na kontroverznú kampaň o Rómoch či zbraniach už chodia prvé sťažností. Ku kampani sa vyjadrila billbordová spoločnosť Big Media.

 


V týchto dňoch sa na Slovensku rozšírila nová kampaň. Nápisy ako z bulvárnych novín majú rovnaké tmavé pozadie a kontroverzné a dvojzmyselné slogany: Strelná zbraň do každej rodiny, Trest smrti za korupciu, Spoplatnenie povinnej školskej dochádzky, Azyl pre každého emigranta alebo Plyn a elektrinu Rómom zadarmo.

 

 

Čitatelia si všimli aj slogany so silikónmi a ďalšie.

 

Bilbordové plochy patria spoločnosti Big Media. Tá odmietla zverejniť meno zadávateľa. „Na základe požiadavky klienta nemôžeme momentálne zverejniť jeho meno. Ide však o klienta, ktorý chce poukázať na nezmyselnosť volebných sloganov a zároveň schopnosť politikov sľúbiť čokoľvek," napísala v stanovisku pre Omédiách.com spoločnosť Big Media.

Aktualizácia 14. 9.: Vieme, kto je za kampaňou s plynom, elektrinou a utečencami

Na Radu pre reklamu už prišli prvé sťažností – na billbordy Zbraň do každej rodiny a Plyn a elektrinu Rómom zadarmo.

Ak je zadávateľom politik, Rada pre reklamu to riešiť nebude

 

"Momentálne riešime, ako budeme postupovať. Kampaň má nejasného zadávateľa. Preto sa v prvom kroku obrátime na šíriteľa," povedala pre Omédiách.com výkonná riaditeľka Rady pre reklamu Eva Rajčáková.

Podľa etického kódexu reklamy reklama nesmie obsahovať nič, čo by urážalo rasové, národnostné, politické alebo náboženské cítenie spotrebiteľov. Nesmie podporovať žiadnu formu diskriminácie, a to najmä z dôvodu rasy, národnosti, náboženstva, politickej príslušnosti, pohlavia alebo veku. No zároveň sa kódex nevzťahuje na politickú reklamu.


„Ak by to bola politická reklama, čo zatiaľ nevieme, v takom prípade rada nedáva rozhodnutie, nespadá to do jej kompetencií," povedala Rajčáková.

Je však možné, že provokatívne slogany použila nepolitická firma, ktorá len využíva zvýšenú pozornosť ľudí v predvolebnom období. Kto je za kampaňou bude známe už o pár dní.  

Fotky nám poslali čitatelia. Ďakujeme.