Print this page

 Aktualizácia: Premiér Robert Fico a celá vláda podali demisiu, prezident Andrej Kiska poveril zostavením novej vlády podpredsedu vlády Petra Pellegriniho. „Pán prezident, ty buď kľudný, ja nikam neodchádzam, ja chcem byť aktívnym predsedom politickej strany,“ povedal počas demisie Robert Fico, ktorý sa nechystá do úzadia. “Urobíme v koalícii všetko pre to, aby sme spolu s novým pánom premiérom mohli priniesť návrh, že kto všetko by v tejto vláde mohol byť,” dodal.
Ficov kabinet zostane v úrade až do vymenovania novej vlády. Pellegrini pred novinármi skôr počas dňa povedal, že vytvorenie jeho kabinetu je otázkou niekoľkých dní. Poverenie od hlavy štátu na zostavenie kabinetu je na neformálnom rozhodnutím, ktoré vychádza z tradície. Premiérom sa Pellegrini stane až potom, čo ho Kiska oficiálne menuje predsedom vlády.

Pôvodná správa:

Prezident Andrej Kiska poverí zostavením novej vlády doterajšieho vicepremiéra Petra Pellegriniho.

Premiér Fico v stredu ponúkol svoju demisiu pri riešení politickej krízy po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky pod podmienkou, že súčasná koalícia Smeru-SD, slovenské národné a Mosta-Híd zostane pri moci. Demisia premiéra znamená pád celej Ficovej vlády, ktorá je v polovici štvorročného funkčného obdobia.

"Pana Pellegriniho poverím zostavením vlády potom, čo prijmem demisiu vlády pána Fica. Samozrejme za predpokladu, že mi (Fico) takú demisiu doručí," povedal Kiska novinárom. Kiska zároveň kritizoval Fica, že si v rozpore s ústavou kládol podmienky pre podanie demisie.

Pellegrini po stretnutí s Kiskom povedal, že súčasná koalícia chce vytvoriť novú vládu a že má k tomu potrebnú väčšinu hlasov v snemovni. Pravdepodobný nový slovenský premiér Pellegrini je podpredsedom Ficovej strany Smer-SD.

Očakáva sa, že Fico s Pellegrinim ešte dnes popoludní po mimoriadnej schôdzi úradujúcej vlády opäť navštívi hlavu štátu.

Kiska pred novinármi pripomenul, že už skôr požadoval predčasné voľby alebo zásadnú rekonštrukciu vlády ako riešenie nedôvery ľudí v štát, za čo Fico hlavu štátu vtedy v reakcii obvinil okrem iného z mocenských hier. Podľa Kisku v parlamente nie je k dispozícii potrebná väčšina pre schválenie ústavného zákona o skrátení volebného obdobia, čo by otvorilo cestu k vypísaniu predčasných volieb.