Print this page

Nejprodávanější knižní novinkou za uplynulý kalendářní rok v síti Knihcentrum.cz se stal Saturnin se vrací od Miroslava Macka.

 

Příběh, který navazuje na slavnou knihu Saturnin Zdeňka Jirotky, vyšel v nakladatelství Albatros Média. V české prodejní síti se ho prodalo přibližně 70.000 výtisků, což znamená sedmkrát překročenou hranici bestselleru. Ceny Český bestseller 2017 byly uděleny v 11 kategoriích. Přesný počet prodaných výtisků nakladatelé neuvádějí.

"Nejnapínavější byl i letos souboj o hlavní cenu Český Bestseller 2017 v podobě sošky z dílny akademického sochaře Olbrama Zoubka. O tu letos usilovali i tak ostřílení autoři jako Halina Pawlowská s románem Zase zoufalé ženy dělají zoufalé věci či Vlastimil Vondruška a jeho pátý díl velmi úspěšné série Husitská epopej," uvedla Šárka Besedová, jednatelka společnosti Knihcentrum.cz.

Humoristický román Saturnin se vrací z pera publicisty a bývalého politika Macka uspěl u čtenářů i většiny kritiky. "Kniha Saturnin se vrací, má půvab a vtip, který se slušně blíží Jirotkovu," uvedla v recenzi na serveru iDNES.cz publicistka Alena Slezáková. Připomněla, že Jirotkovo dílo zvítězilo v roce 2009 v celostátní anketě Kniha mého srdce.

V kategorii Česká literatura pro děti a mládež zvítězila kniha Podivuhodné příběhy Čtyřlístku od kolektivu autorů Hany Lamkové, Josefa Lamky, Jiřího Poboráka, Ljuby Štíplové a Jaroslava Němečka. Na poli překladové literatury se letos umístil americký spisovatel Jeff Kinney a jeho Deník malého poseroutky 11: Všechna sláva. V kategorii Kuchařky první místo obsadili Roman Vaněk a Jana Vaňková s knihou Jednoduše & dokonale - Kuře.

Tomáš Kosačík alias Břicháč Tom, který si minulý rok odnesl první cenu v kategorii Kuchařky, si tentokrát odskočil od psaní zdravých receptů k motivační literatuře. Jeho první knižní počin v tomto odvětví s názvem Promrhané dny se v loňském roce stal jedničkou v kategorii Odborná a populárně naučná literatura. Kniha Hygge (Meik Wiking) se umístila na první příčce v kategorii Zdraví a životní styl. Nejúspěšnější biografií se stala kniha Kovy Ovšem od Karla Kováře. Ve speciální kategorii Produkt roku 2017 získala ocenění elektronická tužka od společnosti ALBI Česká republika. Nejprodávanější audioknihou roku 2017 je Boss Babiš od Jaroslava Kmenty. Román Lovec králíků z pera Larse Keplera porazil všechny své soupeře na poli překladové beletrie pro dospělé. Cenu čtenářů letos získal Ota Kars, autor životopisu s názvem Jmenuju se Tomáš, mapující život Tomáše Holého, tragicky zesnulé filmové hvězdy 70. a 80. let.

Nejprodávanější knižní novinkou za rok 2016 v síti Knihcentrum.cz se loni stal román Patrika Hartla Okamžiky štěstí z nakladatelství Bourdon.