Print this page

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) povedie od septembra Peter Valentovič. RTVS ho oslovila s ponukou angažovania na pozíciu hlavného dirigenta po dôkladnej úvahe na základe pozitívneho hodnotenia jeho doterajšej umeleckej činnosti.

 

 

Nový šéfdirigent vidí v najstaršom profesionálnom symfonickom telese na Slovensku veľký potenciál a plánuje pokračovať v budovaní jeho dobrého mena, zvyšovaní kvality a umeleckej hodnoty. Ako povedal na dnešnom zasadnutí Rady RTVS, jeho víziou je, aby orchester, ktorý na budúci rok oslavuje 90 rokov, pravidelne koncertoval nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. „Veľmi ma teší, že som dostal príležitosť intenzívne s ním spolupracovať,“ poznamenal.

Peter Valentovič patrí k mladšej generácii slovenských dirigentov. Pracoval so Slovenskou filharmóniou, Štátnou filharmóniou Košice, so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a niekoľko rokov intenzívne spolupracoval so Štátnym divadlom v Košiciach. Pravidelne diriguje v Slovenskom národnom divadle opery a balety. Počas štúdia vo Viedni dostal štipendium za výnimočné umelecké nadanie. Pôsobil aj ako korepetítor napríklad v parížskej a viedenskej opere, bol zbormajstrom a dirigentom v Kapskom Meste a hlavným dirigentom v Štátnej opere v Istanbule.

Dirigoval na renomovaných svetových pódiách a divadlách ako Deutsche Oper Berlin, Staatsoper Berlin, v štátnej opere Hannover, v Národnom divadle v Prahe, budapeštianskej Štátnej opere, Tonhalle Zürich, Theater an der Wien či Konzerthaus Wien. Spolupracoval s poprednými symfonickými orchestrami ako Rozhlasový orchester vo Viedni, Mníchovskí symfonici, Orchester Bavorského rozhlasu, Staatskapelle Berlin, Orchester FOK Praha, Český národný symfonický orchester alebo Maďarská národná filharmónia.