Print this page

Ruská protestná skupina Pussy Riot sa domnieva, že otrava jej zakladateľa a bývalého vodcu Pjotra Verzilova súvisí s kauzou smrti troch ruských novinárov v Stredoafrickej republike. Oznámili to ruské médiá. V Afrike boli tento rok v júli zabití traja novinári na čele s investigativnym novinárom Orchanom Džemalom, v Rusku dobre známym. Natáčali údajne snímok o ruských žoldnieroch bojujúcich v Sýrii a Iraku.

Bývalá Verzilovova manželka Nadežda Tolokonnikovová povedala televízii Dožď, že Verzilov dostal vďaka svojim kontaktom deň pred otravou informáciu o pôvodcoch útokov na novinárov. Verzilov pocítil zdravotné problémy minulý týždeň po súdnom rokovaní s členkou Pussy Riot Veronikou Nikulšinovou. Prevezený bol cez víkend na kliniku do Berlína, kde lekári konštatovali pravdepodobnú otravu neznámou látkou.

"Informácie zo Stredoafrickej republiky môžu s prípadom (Verzilova) súvisieť, pretože mohol zaujímať ruské tajné služby alebo iné úrady, možno aj v Stredoafrickej republike," povedala Tolokonnikovová. Verzilov v minulosti s jedným zo zavraždených novinárom spolupracoval. Tolokonnikovovej sa údajne krátko pred otravou zveril, že očakáva "senzačné informácie".

O život prišli v Rusku okrem Džemala aj režisér Alexander Rastorgujev a kameraman Kirill Radčenko. Natáčali filmo Vágnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti, ktorá údajne pôsobí v Stredoafrickej republike. Jej bojovníci zasiahli v minulosti do bojov na východe Ukrajiny a bojovali aj v Sýrii a Iraku. Novinári tiež chceli získať informácie o pôsobení ruských vojenských inštruktorov v krajine.

Africkú cestu a vyšetrovanie Vágnerovej skupiny financovalo Stredisko pre správu vyšetrovania (CAR), organizácia zriadená a financovaná ruským exulantom Michailom Chodorkovským, bývalým oligarchom a vyhláseným odporcom Kremľa.