Print this page

Na juhu Mexika bol v piatok zastrelený novinár denníka El Heraldo de Chiapas. Útočníci na tridsaťpäťročného Maria Gómeza čakali pred jeho domom v Yajalóne v štáte Chiapas neďaleko hranice s Guatemalou. Ide už o najmenej desiateho pracovníka médií, ktorý bol tento rok v Mexiku zabitý, napísala dnes agentúra AP.

Dvaja muži Gómeza strelili do brucha, uviedol denník El Heraldo de Chiapas, pre ktorý reportér pracoval. Novinár bol ihneď prevezený do nemocnice, tam však zraneniam podľahol. Páchatelia z miesta činu ušli. Ako denník uviedol, Gómez pre neho pracoval takmer desať rokov a pokrýval veľké množstvo tém v celom regióne. Údajne poslednou dobou dostával vyhrážky kvôli svojim článkom o korupcii.

V chudobnom mexickom štáte došlo na začiatku roka 1994 k ozbrojenému povstaniu, pri ktorom zástupcovia povstaleckej Zapatovy armády pre národné oslobodenie (EZLN) ovládli niekoľko miest. Aj teraz sú v oblasti časté násilnosti a konflikty.

List El Heraldo de Chiapas vo svojom vyhlásení vyzval úrady, aby "dôkladne vyšetrili, kto je za útok zodpovedný". Úrad miestneho prokurátora vydal v piatok večer vyhlásenie, v ktorom vraždu odsúdil, žiadne detaily o prípade ale nezverejnil.

V minulom roku bolo v Mexiku zabitých 11 novinárov, rovnako ako v predchádzajúcom roku. Vo väčšine prípadov sa páchateľov týchto činov nedarí dopadnúť, tvrdia miestni ľudskoprávni aktivisti.