Print this page

 

Po Petře Procházkové končí v Lidových novinách fejetonista Martin C. Putna a další dva redaktoři. Důvodem má být ovlivňování obsahu premiérem Andrejem Babišem (ANO), do jehož svěřenského fondu patří vlastník listu, skupina Mafra. Odchod oznámili na sociálních sítích.

"Tak to máme poslední fejeton v Lidovkách (psaný ještě před včerejšími událostmi). Tímto také končím," uvedl historik Putna na svém twitterovém účtu.

V pondělí oznámila Procházková, že z Lidových novin po 27 letech odchází. Rozbuškou se stal text údajné zástupkyně humanitární organizace, který podporoval premiérovo stanovisko v otázce syrských uprchlíků. Do redakce Lidových novin jej ale podle Procházkové poslala přímo asistentka premiéra. Následně oznámili odchod další redaktoři zahraniční redakce Ivana Milenkovičová a Milan Rokos.

Šéfredaktor Lidových novin István Léko v reakci na krok Procházkové uvedl, že práce novinářů v Lidových novinách a na serveru Lidovky.cz nebyla a nebude pod politickým vlivem.

Literární historik a esejista Martin C. Putna byl jednou z hlavních postav sametové revoluce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a jedním z iniciátorů založení České křesťanské akademie. V letech 2008 až 2011 byl ředitelem Knihovny Václava Havla.

Vydavatelství Mafra, které mimo jiné vydává Lidové noviny a Mladou frontu Dnes, patří do skupiny Agrofert, kterou její vlastník premiér Babiš loni převedl do svěřenského fondu.