Print this page

Kuvajtský vicepremiér nesúhlasí s kampaňou, ktorá je v súvislosti so zmiznutím opozičného saudskoarabského novinára Džamala Chašakdžího vedená proti Saudskej Arábii. Irán medzitým uviedol, že vyšetrovanie prípadu nebude komentovať. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Chášakdží zmizol začiatkom októbra, keď si išiel na konzulát Saudskej Arábie v Istanbule vybaviť doklady.

Poľutovanie nad podľa neho nespravodlivou kampaňou proti Rijádu podľa kuvajtského denníka Al-Kabas vyjadril kuvajtský vicepremiér Anas Sálih. Doplnil, že Saudskú Arábiu podporuje napriek všetkým, ktorí sa snažia "ohroziť jej zvrchovanosť". Kuvajtský kabinet medzitým vyzval verejnosť, aby počkala na výsledky vyšetrovania.

Podobne sa vyjadril aj Irán, ktorý nemá so Saudskou Arábiou dobré vzťahy. "Chceme počkať na zverejnenie ďalších podrobností a faktov. Zatiaľ je príliš skoro na komentár," uviedol vo vysielaní iránskej štátnej televízie hovorca iránskeho ministra zahraničia Báhrám Ghasem.

Chášakdží, ktorý sa netajil kritikou saudskej monarchie, je nezvestný od 2. októbra. Toho dňa vstúpil do budovy konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule, aby získal dokumenty kvôli plánovanému sobášu. Ankara tvrdí, že novinár bol na konzuláte zavraždený, čo Rijád popiera. Podľa neho Chášakdží z budovy konzulátu odišiel. Ankara ale postupne predkladá dôkazy, kvôli ktorým je Rijád pod stále silnejším medzinárodným tlakom. Tvrdú odvetu v prípade, že sa podozrenie potvrdí, sľúbil aj americký prezident Donald Trump.

Od vlaňajška Chášakdží býval v USA z obavy pred zatknutím, ktoré postretlo iné saudskoarabských intelektuálov i novinárov. Vo svojich komentároch kritizoval aj korunného princa Muhammada bin Salmána za to, že síce propaguje reformy, ale nepripúšťa o nich žiadnu debatu. Predmetom jeho kritiky bola tiež účasť Saudskej Arábie v bojoch v Jemene či politika Rijádu voči Kataru.