Print this page

Každý zo šiestich potomkov mediálneho magnáta Ruperta Murdocha získa dve miliardy dolárov z predaja časti aktivít zábavnému gigantu Walt Disney, a teda aj z rozpadu Murdochovej mediálnej ríše. S odvolaním sa na informované zdroje to uviedol denník Financial Times (FT).

Ide o 17-percentný podiel na 21st Century Fox, ktorý vlastní Murdoch Family Trust. Jeho hodnota pri dohodnutej cene 38 dolárov za akciu je 12 miliárd dolárov. Disney získa filmové a televízne štúdiá, káblové stanice a televíznu sieť Star India v hodnote 71,3 miliardy USD.

Výťažok z predaja a hlasovacie práva získajú Murdochovy dospelé deti Prudence, James, Lachlan a Elisabeth. Dcéry Grace a Chloe z predchádzajúceho manželstva s Wendi Deng Murdochovou, ktoré majú 16 a 15 rokov, budú z predaja tiež profitovať, nemajú ale v truste hlasovacie práva. Terajšou manželkou Ruperta Murdocha (87) je bývalá topmodelka Jerry Hallová (62).

Predávané aktíva nezahŕňajú podiel rodiny vo spravodajské skupine News Corporation, ktorá vlastní noviny ako je The Sun a The Wall Street Journal. Netýkajú sa ani spoločnosti New Fox, do ktorej prešli firmy Fox News Channel a Fox broadcast network, ani podiel v britskej platenej televízii Sky. Ten Disney predá jej budúcemu majiteľovi, firme Comcast.