Print this page

Vyšla kniha o tom, ako sa úspešne učiť a výchovať detí s ADHD

Vedeli ste, že ADHD postihuje približne 7 % všetkých detí, častejšie chlapcov ako dievčatá? Diagnostikovaná býva obyčajne na začiatku školskej dochádzky, hoci symptómy sú rozpoznateľné už od útleho veku dieťaťa.

 

Ako sa úspešne učiť s ADHD je kniha skúsených autorov Fabiana Grolimunda a Stefanie Rietzlerovej. Sú to švajčiarski psychológovia a odborníci na poruchy pozornosti. Prinášajú množstvo konkrétnych a praktických riešení, ako úspešne zvládnuť život s ADHD.

„Pri komunikácii s rodičmi detí s poruchami ADHD cítime, ako túžia nájsť jedno univerzálne riešenie, jedinečnú metódu, ktorá razom zaženie zo sveta všetky starosti,“ tvrdia autori. „Takéto riešenie neexistuje. Ako sa darí rodinám s deťmi s ADHD zvládnuť školské obdobie? Naše skúsenosti ukazujú, že najväčšie pokroky sú viditeľné u tých detí a rodičov, ktorým sa podarilo aplikovať stratégie a výchovné praktiky po malých krokoch a ďalej v nich vytrvalo pokračovať.“

V knihe nájdete jednoduché, ale efektívne riešenia, ako zvýšiť koncentráciu a pozornosť detí odfiltrovaním rušivých stimulov z prostredia, aj ako podporiť ich motiváciu k učeniu. Ukáže vám, že koncentrácia nie je nevyhnutne spojená s nehybným sedením, a že aj zábudlivého a chaotického žiaka možno hravou formou naviesť na systém v učení a poriadok vo veciach.

Touto knihou chcú autori podporiť a zlepšiť vaše znalosti o vašom dieťati a nájsť riešenia pri učení a riešení domácich úloh, ktoré sú pre vás vhodné. Čím viac budete otvorení možnosti riešiť veci nekonvenčne, skúšať, experimentovať a vytrvalo pokračovať v tom, čo pomáha, o to jednoduchší bude život váš, i život vášho dieťaťa.

Čím pozornejšie vnímate skryté schopnosti vášho dieťaťa, tým skôr sa z vás stane úspešný tím.

To, čo robí knihu Ako sa úspešne učiť s ADHD mimoriadne atraktívnou, sú praktické návody na zvládanie života s ADHD. Nájdete v nej množstvo konkrétnych príkladov, s prihliadnutím na typ poruchy pozornosti, ktorými svojmu dieťaťu sprehľadníte, zjednodušíte a spríjemníte učenie. Navyše zistíte, ako môžete pri učení využiť jeho silné stránky (napríklad jeho pohyblivosť alebo obrazotvornosť) namiesto toho, aby ste bojovali s jeho slabosťami.

Prečítajte si úryvok z knihy Ako sa úspešne učiť s ADHD:

Vyskytuje sa dnes ADHD častejšie?
V médiách sa často hovorí o ADHD ako o epidémii. Je ADHD módnou diagnózou? Existovala táto porucha už v minulosti, alebo je produktom dnešnej doby? Mnohé štúdie poukazujú na to, že predispozícia k nepozornosti, hyperaktivite a impulzivite je čiastočne dedičná. (Presnejšie informácie nájdete v kapitole „Všeobecné informácie o ADHD“ na konci knihy.) Či sa však tieto predispozície stanú problémom alebo nie, záleží od okolia. Deti s ADHD vidia a počujú všetko. Sú, ako sa vraví, veľmi roztržité.

Táto zmyslová vnímavosť sa stáva problémom len vtedy, keď majú svoju pozornosť sústrediť na jednu úlohu. Prechádzka v lese s dieťaťom s ADHD sa stane dobrodružstvom: počuje každého vtáčika, vidí každého chrobáčika. Funguje ako lovec – ľudia žili milióny rokov ako lovci a profitovali z tejto predispozície.

To isté platí aj o hyperaktivite. Donedávna vykonávali ľudia fyzicky náročné práce. Pre poľnohospodára alebo remeselníka je silný hnací motor výhodný. Ak sa však od neho vyžaduje, že má celý deň presedieť a riešiť teoretické úlohy, stáva sa tento hnací motor problémom.

Zmeny posledných desaťročí vedú k tomu, že ľudia s ADHD narážajú na množstvo problémov:
– Školské vyučovanie dlhšie trvá.
– Moderné formy organizácie práce, ako napríklad skupinové aktivity, sťažujú roztržitým deťom koncentráciu.
– Moderné školské učebnice, ktoré sú často farebné a bohaté na obrázky, odvádzajú pozornosť od toho, čo je dôležité.
– Kratšie cesty do školy, hustá doprava a mestský životný štýl bránia deťom dostatočne sa vyblázniť a vybehať vonku.
– Vyššie požiadavky v oblasti organizovania a plánovania (týždenný plán) zaťažujú množstvo detí s deficitmi v tejto oblasti.
– Ak má dieťa viacero učiteľov alebo doučovateľov, môže mať problém vytvoriť si k učiteľovi stabilný vzťah. Nároky na flexibilitu zvyšujú požiadavky. Deti sa zakaždým musia nastaviť na nového človeka.
– Viac predmetov a učiva vedie k tomu, že deti majú problém so zapamätaním si základných poznatkov, môžu mať ťažkosti s automatizovaním, dlhodobou pamäťou a schopnosťou zapamätané učivo flexibilne využiť.
– Nové médiá, ktoré nás denne zahŕňajú informáciami a neustále nás rušia formou e-mailov, SMS správ, chatov, atď., nám všetkým sťažujú koncentráciu.
Učenie orientované na činy a prax, ktoré viac vyhovuje väčšine osôb s ADHD, postupne stráca na hodnote. Je ťažké vypracovať sa vo firme na dôležitejšie pozície bez ukončeného vyššieho vzdelania. Vzdelávanie je preťažené a jednotvárne. Od praktického života nás delí čoraz viac rokov, strávených v školských laviciach. To som si ja, Fabián, uvedomil, keď som čítal článok o pôrodnej asistentke. Opisovala, že toto povolanie v jej rodine vykonáva už štvrtá generácia a poznamenala, že jej stará mama študovala jeden rok, jej mama dva roky, ona tri a jej dcéra už štyri roky.

Milan Buno, literárny publicista