Print this page

Ruský prezident Vladimir Putin na slávnostnej recepcii pri príležitosti Dňa národnej jednoty udelil českému spevákovi Jaromírovi Nohavicovi Puškinovu medailu. Informujú o tom agentúry RIA Novosti a TASS. Medailu si Nohavica prevzal v Kremli osobne.

Puškinova medaily je od roku 1999 udeľovaná ruským občanom aj cudzincom, ktorí sa významne zapísali v kultúrnej oblasti, literatúre či iných odboroch umenia. Trojcentimetrová strieborná cena má na lícovej strane profil ruského básnika Alexandra Sergejeviča Puškina, na rube jeho podpis a poradové číslo.

"Český bard", ako Nohavicu nazvala agentúra RIA Novosti, dostal podľa skorších informácií Kremľa ocenenie za zásluhy o upevnenie priateľstva a spolupráce medzi národmi a zbližovanie a vzájomné obohacovanie národných kultúr.

V ďakovnej reči prednesenej v ruštine zaspieval Nohavica časť piesne Bulata Okudžavu.

Medailu doteraz dostalo vyše 940 ľudí.

Okrem Nohavicu Puškinovu medailu z Putinových rúk dostal aj starosta juhošpanielského mesta Málaga Francisco de la Torre Prados, choreograf Slovenského národného divadla Rafael Avnikjan či herec srbského Národného divadla Miloš Biković.

Rád priateľstva dostal na recepcii pri príležitosti sviatku, ktorý nahradil oslavy októbrovej revolúcie, napríklad záhrebský starosta Milan Bandić.