Print this page

Babiš sa k aktuálnej situácii vyjadrí na Nove Foto: ANO

 

Premiér Andrej Babiš (ANO) se k aktuální politické situaci vyjádří v neděli večer v živě vysílaném rozhovoru na televizi Nova.

 

Pořad nazvaný Vládní krize se bude týkat kauzy, kterou tento týden rozpoutal rozhovor s Babišovým synem, jenž údajně trpí schizofrenií. Televize o tom informovala na svém zpravodajském webu. Premiér již dříve avizoval, že v televizi vystoupí.

Rozhovor začne v neděli od 21:25. Nahradí pravidelné vydání pořadu Střepiny. "Ve zhruba půl hodinovém rozhovoru budeme řešit zásadní otázky, které se týkají současné vládní krize," uvedl ředitel sekce zpravodajství a publicistiky Kamil Houska. Moderátorem bude Rey Koranteng.

Babiš dnes na briefingu před svým odletem do Bruselu uvedl, že žádná vládní krize není. Kabinet zasedal ve středu i ve čtvrtek. Chce, aby novináři nechali pracovat policii a orgány, které vyšetřují kauzu Čapí hnízdo. "Nevidím důvod, aby někteří novináři tady nahrazovali orgány činné v trestním řízení a vedli investigaci a zneužívali psychického stavu mého syna. Považuji to za skandál," řekl Babiš.

Premiérův syn řekl serveru Seznam Zprávy, že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském poloostrovu Krym, anektovaném Ruskem. Premiér médiím řekl, že jeho syn na Krymu byl, ale nebyl nikým unesen. Uvedl také, že jeho dospělý syn i dospělá dcera jsou psychicky nemocní.

Babiš mladší v reakci na to obvinil svého otce ze lži. Babišův syn také serveru Seznam Zprávy sdělil, že k farmě Čapí hnízdo podepisoval nějaké dokumenty, ale prý nevěděl, co podepisuje.

Policie se pokouší o navázání přímého kontaktu s Andrejem Babišem mladším poté, co napsal e-mail serveru Seznam Zprávy, kde žádal o kontakt s vyšetřovateli svého údajného únosu. Snaha je podle ředitele pražské policie Jana Ptáčka zatím bez odezvy. Policie nyní záležitost prověřuje pro podezření ze spáchání trestného činu zavlečení.

Senát včetně zástupců ČSSD ve čtvrtek vyzval premiéra k rezignaci do vyšetření kauzy Čapí hnízdo. Prezident Zeman oznámil, že v případě vyslovení nedůvěry vládě pověří sestavením nového kabinetu opět Babiše.