Print this page

Módny dom Chanel už nebude pri výrobe svojich kolekcií používať kože z krokodílov či iných exotických plazov a z paryby. Krátko pred dnešnou módnou prehliadkou v New Yorku to oznámil riaditeľ návrhárskeho oddelenia luxusné značky Bruno Pavlovsky, informoval denník Le Figaro. Gigant na poli luxusného tovaru sa chce vzdať tiež kožušín.

Chanel už nechce pri výrobe svojich šiat a ďalších odevných doplnkov používať kože z krokodílov, jašteríc, hadov ani paryby, ako sú žraloky či raje. Odevné značka sa rozhodla týchto prírodných materiálov vzdať z etických dôvodov. "Je čoraz ťažšie získavať exotické kože ..., ktoré by zodpovedali našim etickým požiadavkám," povedal Pavlovsky.

Z výrobkov Chanelu zmiznú podľa neho aj kožušiny, ktorých pritom módna značka už v súčasnosti pri výrobe svojich kreácií používa len veľmi málo.

Chanel sa teraz podľa Pavlovského zameria na vývoj metód, ktoré by zlepšili možnosti spracovania odpadových materiálov zo živočíšnej výroby a potravinárskeho priemyslu. Vzniknúť by mala nová generácia "super luxusných" výrobkov.

Podľa denníka Le Figaro bude mať rozhodnutie známeho módneho domu prestať odoberať kože exotických živočíchov veľký vplyv na trh s luxusným tovarom. Pridať by sa totiž mohli aj ďalšie módne domy.

Oznámenie Chanel urobil krátko pred prehliadkou v New Yorku, ktorá začne dnes večer miestneho času v Metropolitnom múzeu umenia.