Print this page

Osm připravovaných celovečerních českých filmů podpořil Státní fond kinematografie. Rada fondu je vybrala z 22 uchazečů a rozdělí mezi ně 64 milionů korun. Nejvyšší hodnocení dostal životopisný film Havel scenáristy a režiséra Slávka Horáka, autora filmu Domácí péče, kterému fond přidělil 14,5 milionu korun. Mezi podpořenými je také film posledního držitele Křišťálového globu za režii z Karlových Varů Olma Omerzua. Jeho snímek Admin dostal 11 milionů korun. ČTK dnes o rozhodnutí rady informoval mluvčí fondu Jiří Vaněk.

Film Havel scenáristy a režiséra Slávka Horáka se snaží zachytit události v životě Václava Havla od roku 1968, kdy byl mladým úspěšným dramatikem, přes vpád vojsk Varšavské smlouvy a období, kdy se jako zakázaný autor stáhl do ústraní na chalupu u Trutnova. Film se zabývá vztahem Havla s jeho první manželkou Olgou a sleduje Havlův souboj s tehdejším vládnoucím režimem až k událostem roku 1989, včetně měnícího se vztahu k ikoně pražského jara Alexandru Dubčekovi.

Příběh filmu Admin začíná pátráním po pachateli mnohamilionové krádeže peněz z úspěšné IT firmy, ale je především o odvrácené tváři současného virtuálně propojeného světa a jeho dopadu na jednu rodinu.

"Nejlépe připraveny byly projekty, které byly podpořeny již v předchozích fázích vývoje, případně projekty, které se do výzvy na výrobu hlásily opakovaně. A to jak po stránce autorské, tak po stránce producentské," uvedl předseda rady Petr Vítek.

Režisérským debutem scenáristy Tomáše Hodana je snímek Poslední závod, který líčí dramatický příběh z roku 1913, kdy zahynuli dva průkopníci českého lyžování Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Film dostal od fondu sedm milionů korun. Rada podpořila i nový projekt Bohdana Slámy Krajina ve stínu. Čerpá ze skutečných událostí, které se staly v česko-rakouském pohraničí za druhé světové války a po ní. Hlavní hrdinku Marii přihlásí manžel z ekonomických důvodů během nacistické okupace k německé národnosti, přestože to odmítá. V jinak klidné vesnici dojde po válce k lynči, který končí vraždou desítky osob. Obětí je i manžel Marie. Rada snímek podpořila 11 miliony korun.

Režisér Václav Kadrnka filmem Zpráva o záchraně mrtvého uzavře svoji trilogii o vztahu otce a syna. Otec po těžké mozkové mrtvici upadne do kómatu. Jeho syn si najme byt blízko nemocnice a pravidelně za ním dochází. Poté, co podstoupí lékařské vyšetření, zjistí, že trpí stejnou dědičnou chorobou jako otec. Snímek byl podpořen pěti miliony korun.

Z dětských filmů se rada rozhodla podpořit 7,5 milionu korun film režiséra Petra Oukropce Mazel a tajemství lesa. Osmičku podpořených projektů doplnilo drama Oběť, které obdrželo sedm milionů korun, a snímek z divadelního prostředí režiséra Alejandra Fernándeze Almendrase nazvaný Hra, který dostal milion korun. Film Oběť režiséra Michala Blaška řeší otázky adaptace cizinců do české společnosti, xenofobii i vyrovnání se s vlastním svědomím.