Print this page

Vo veku 79 rokov dnes zomrel izraelský spisovateľ Amos Oz. Informovala o tom na twitteri jeho dcéra Fania Ozova-Salzbergerová. Amos Oz je najviac prekladaným spisovateľom v histórii Izraela a zároveň bol politickým aktivistom, ktorý dlhé desaťročia hlásal zmierenie medzi Židmi a Arabmi. Jeho diela boli preložené do viac ako štyridsiatich jazykov vrátane češtiny. Ako riešenie sporu medzi Izraelom a Palestínou navrhoval vznik dvoch štátu. Pre tento postoj ho niektorí považovali za zradcu. Toto označenie, ako povedal, nosil ako "odznak odvahy", pripomenul spravodajský server BBC.

"Môj milovaný otec práve zomrel na rakovinu. Choroba mala rýchly priebeh. Zomrel v pokoji v spánku, obklopený tými, ktorí ho milujú," napísala na twitteri spisovateľova dcéra. "Rešpektujte prosím naše súkromie. Na telefonáty nebudem reagovať. Vďaka tým, ktorí ho mali radi," dodala.

Jeruzalemský rodák je autorom viac ako tridsiatich prozaických kníh (románov, zbierok poviedok či textov pre deti), ale aj mnohých stoviek esejí a článkov na politické témy, ktorá vychádzali v izraelskej aj zahraničnej tlači. Za svoju tvorbu získal množstvo ocenení, napríklad Izraelskú cenu za literatúru či Mierovou cenu nemeckých kníhkupcov.

"Amoz Oz vo svojich politicky angažovaných dielach vykresľuje živý obraz izraelskej spoločnosti so všetkými jej odtieňmi. Zachytáva rôznorodosť hlasov, ktoré v izraelskom štáte zaznievajú," odôvodnila vtedy porota Mierovú cenu nemeckých kníhkupcov svoje rozhodnutie.

Oz sa narodil ako Amos Klausner v Jeruzaleme v rodine východoeurópskych Židov, ktorí sa prisťahovali do vtedajšej britskej mandátnej Palestíny v polovici 30. rokov. Uznávaný intelektuál na vlastnej koži zažil dve arabsko-izraelské vojny a z tejto skúsenosti vyplýva aj jeho návrh kompromisného teritoriálneho vysporiadania s Palestínčanmi, napísala agentúra Reuters.