Print this page

Podrobnosti o relácii a hlasovaní v ankete Najväčší Slovák Reprofoto RTVS

„Najväčší Slovák"je licencovaný formát BBC. Vo Veľkej Británii bol program „The Great Britons" vášnivo diskutovaným a populárnym seriálom. Spustila ho začiatkom roka 2002 a jeho víťazom sa stal Winston Churchill.

 

Od chvíle, čo sa tento formát prvýkrát vysielal, BBC ho predala a úspešne zrealizovala po celom svete v 24 krajinách. Nemecká verejnoprávna televízia ZDF bola prvá, ktorá od BBC prevzala práva na šou. V novembri 2003 bol za Najväčšieho Nemca zvolený Konrad Adenauer.

Anketu v súčasnosti vysiela RTVS pod názvom Najväčší Slovák.

Celonárodnú anketu, ktorá vyvrcholí 1. mája 2019, predstavila RTVS 23. októbra 2018 počas tlačovej konferencie na Bratislavskom hrade, kde si prítomní novinári mohli ako prví vybrať „svojho" Najväčšieho Slováka. Víťazom hlasovania slovenských novinárov sa stal Milan Rastislav Štefánik.
Odporúčame aj: Kompletný zoznam ankety Najväčší Slovák: Je v ňom Fico, Sagan, Adela, Mečiar či Štúr

1. novembra 2018 sa začala veľká nominačná fáza, v rámci ktorej mohla verejnosť až do poslednej decembrovej dekády hlasovať prostredníctvom SMS na číslo 9977 za ľubovoľnú slovenskú osobnosť z histórie či súčasnosti. Na Nový rok 1. januára 2019 spoznajú diváci Jednotky počas slávnostného galavečera s moderátorkou Adelou Vinczeovou prvú stovku a v rámci nej finálnu TOP 10 osobností, spomedzi ktorých bude môcť verejnosť za svojho favorita hlasovať do 1. mája 2019.

Odporúčame aj: TOP 10 Najväčšieho Slováka s Husákom, Jánošíkom či Hlinkom je najmenší problém tejto ankety

Účastníkom hlasovania v hlasovacej fáze sa stáva každý, kto pošle na číslo 9977 SMS správu v tvare NAJSLOVAK(medzera)číslo nominovaného. Tvar SMS správy musí byť písaný bez diakritiky. Cena SMS je 1,00 Euro s DPH. Odpovedná potvrdzovacia SMS nebude zasielaná.

Tohtoročnú druhú hlasovaciu fázu bude sprevádzať desiatka večerov. Diváci Jednotky ich budú môcť sledovať v stredy od 20. februára do 24. apríla 2019. Večery budú venované jednej osobnosti z top desiatky. Každá z nich bude mať svojho obhajcu z radov verejne známych ľudí z rôznych oblastí. Tvrdenia obhajcov budú počas večera dokresľovať dokumentárne zábery, tie potom buď potvrdí, alebo vyvráti odborný garant a nasledovať bude odborná diskusia, ktorú bude moderovať Štefan Chrappa.

Tvrdenia obhajcov, ktoré budú počas večera dokresľovať dokumentárne zábery, potvrdí, alebo vyvráti odborný garant. Potom bude nasledovať odborná diskusia, ktorú bude moderovať Štefan Chrappa.