Print this page

V tomto roku sa rozšíria kybernetické útoky využívajúce umelú inteligenciu. Tzv. DeepAttacks využívajú obsah generovaný umelou inteligenciou, aby sa vyhli bezpečnostným kontrolám. Uviedla to vo svojej predpovedi antivírusová firma Avast.

V minulom roku sa objavilo niekoľko príkladov, keď útočníci k oklamaniu ľudí používali algoritmy "nepriateľskej" umelej inteligencie. Jedným z takýchto príkladov je falošné video s Barackom Obamom vytvorené spoločnosťou Buzzfeed, v ktorom prezident Obama vierohodne predkladá falošné rozsudky.

V niekoľkých prípadoch nepriateľsky využívaná umelá inteligencia zámerne zmiatla najchytrejšie detekcie algoritmov, napríklad tak, že si algoritmus pomýlil dopravnú značku "stop" so značkou najvyššej povolenej rýchlosti. V roku 2019 Avast očakáva, že útoky DeepAttacks sa budú využívať častejšie v snahe vyhnúť sa ľudskej detekcii a inteligentnej obrane.

Tento rok by sa podľa Avast zároveň mali objaviť sofistikovanejšie útoky na siete Internetu vecí alebo zneužitie routerov ku krádežiam bankových údajov. "A to napríklad tak, že do náhodne zvolenej webovej stránky vložia útočníci ďalší prvok, ako je potrebná reklama alebo banner, ktorý bude nabádať človeka k inštalácii aplikácie z neoficiálnych zdrojov a bude predstierať, že je od konkrétnej banky. Akonáhle do nej užívateľ vloží svoje údaje, odošlú sa útočníkovi," uviedla firma.