Print this page

RTVS a ČT majú novinku Strážmajstra Topinku, prinášame podrobnosti (VIDEO) Foto ČT

RTVS a ČT zaradili v januári do programu novinku - Strážmajster Topinka.

 

Je to komediálno-kriminálny seriál Českej televízie, ktorý natočila v spolupráci s RTVS ako voľné pokračovanie seriálu Doktor Martin. Ide o spin-off, venujúci sa postave strážmajstra Tomáša Topinku (Robert Mikluš) z česko-slovenských seriálu Doktor Martin.
Scenár napísali Tomáš Končinský, Štefan Titka, Tomáš Hodan, Hynek Trojánek, Tomislav Čečka a réžie sa ujal Petr Zahrádka. Na seriáli sa tak podieľali tvorcovia seriálov Terapia či Nevinné lži, a filmov Pozri, kto by sa vlka bál, Smradi, Putá a na pôvodnom seriáli Doktor Martin. Natáčanie prebieha od jesene 2017 do jesene 2018.

V úvodnej epizóde je v noci z rotějovskej pošty ukradnutý bankomat. Strážmajster Topinka sa vrhne so zápalom sebe vlastným do pátrania po zlodejoch. Po niekoľkých neúspešných pokusoch o dolapenie páchateľov je to nakoniec paradoxne Irena, sestrička doktora Elingera, ktorá Topinku navedie na správnu stopu. A dá mu tak šancu predviesť sa aj pred kolegami z ostravskej kriminálky. A to doslova.

Diváci sa môžu tešiť ako na známe tváre Miroslava Donutila, Václava Koptu, Gabrielu Marcinkovú, Tomáša Jeřábka alebo predstaviteľa titulnej úlohy Roberta Mikluša, tak aj na postavy úplne nové. Matku Tomáša Topinku si zahrá Veronika Freimanová, jeho novú lásku Jenovéfa Boková a majora Hrubého z ostravskej kriminálky Jiří Bartoška.

"Pokladám za veľký úspech, že sa nám podarilo vziať postavu z takto úspešného seriálu a vymyslieť pre ňu úplne nový, originálny príbeh, ktorý sa páčil aj majiteľom práv britskej spoločnosti Buffalo Pictures a dali nám k našej práci povolenie," povedala podľa ČT kreatívna producentka Kateřina Ondřejková. "Postava svojrázneho Topinku bola jednou z našich najobľúbenejších v Doktorovi Martinovi, a tak nás napadlo napísať pôvodný scenár s detektívnymi zápletkami, ktoré by riešil práve Robert Mikluš v úlohe Tomáša Topinku," prezrádza scenárista Štefan Titka.

Strážmajster Hrianka je stále tým ľahko natvrdlým ochrancom poriadku v beskydskom mestečku Protějov. Svoju prácu berie ako poslanie a žiadny prípad pre neho nie je dosť malý na to, aby si nezaslúžil pátranie vo veľkom štýle. "Tomáš sa na mnohých prípadoch stretne so slovenským kolegom, policajtom Ostrým, ktorého hrá Marek Geišberg. V niečom sú si podobní, ale Ostrý je o niečo dospelejší a je trochu militantný. Ich spolupráca je stret dvoch svetov, "hovorí Robert Mikluš, predstaviteľ hlavnej úlohy.

Zásadnou novinkou u Tomáša Topinku je, že si našiel partnerku. Tou je nová prostějovská poštárka Lucia, ktorú si zahrá Jenovéfa Boková.