Print this page

 

Ostravské studio České televize natočilo společně se slovenskými kolegy cyklus cestopisných dokumentů Hranice v srdci. Šestnáctidílný seriál mapuje 250 kilometrů dlouhý úsek česko-slovenské hranice. První díl odvysílá program ČT2 16. března. ČTK to dnes řekla mluvčí studia Taťána Reková.

"Dokumentární cyklus nabízí pohled na současnost i historii unikátního prostoru mezi dvěma zeměmi, které kdysi byly zemí jedinou. Zachycuje krásnou přírodu, půvabný folklor, zajímavé osudy, ale hlavně skutečný domov, jehož celistvost neruší ani státní hranice," uvedla.

Diváci si prostřednictvím obrazovek projdou údolími Beskyd, Kysuc, Javorníků, Bílých Karpat a úrodnou nížinou Dolnomoravského úvalu. "Hranice v srdci může být místem nějakého zlomu. Ale také to může být, a to je ten klíčový motiv, prostě místo, oblast, kterou mám ve svém srdci. Nikoli v negativním smyslu, ale přesně naopak," řekl dramaturg ostravského studia Josef Albrecht.

Pořad podle něj není jen otevřenou sondou do životů lidí v krajině kolem nové hranice. Vizuálně atraktivní dokumentární formát se snaží změnit pohled na zažité stereotypy a klišé. "Překvapilo mě, jak moc pestré je to území a co všechno je zde možné zažít, ochutnat, pochopit," dodal Albrecht. Štáb podle něj objevoval neznámá místa, na těch známých pak hledali tvůrci nový, zajímavý kontext či příběh. "Na jedné straně tak odhalujeme tichá tajemství horských samot, jindy plujeme po Baťově kanále, užíváme si česko-slovenská setkání na Velké Javořině nebo vyrážíme za vinaři či milovníky folkloru," uvedl Albrecht.

Podle ředitele ostravského studia Tomáše Šiřiny je to poprvé, kdy se veřejnoprávní televizní stanice z České a Slovenské republiky spojily k vytvoření série dokumentů reflektujících česko-slovenskou hranici, a to po celé její délce. Televizní diváky tak čeká šestnáct zastavení na 252 kilometrů dlouhém příhraničním prostoru. "Cestopis je tak nejen objevnou podívanou, ale může také sloužit jako návod či inspirace pro výlety a cesty za poznáním," řekl Šiřina.

Za cyklem šestnácti epizod v českých i slovenských verzích stojí Tvůrčí producentská skupina publicistické a dokumentární tvorby Lenky Polákové a režiséři Petra Všelichová, Tomáš Vitek, Vladislav Sárkány, Michael Kaboš a další. První díl se na obrazovce druhého programu České televize objeví v sobotu 16. března v 10:25, jeho název je Gorolské trojmezí.