Print this page

Srbský režisér Emir Kusturica je oficiálnym poradcom súčasného šéfa kolektívnej hlavy bosnianskeho štátu Milorada Dodika. Prorusky orientovaný bosnianskosrbský politik známeho filmového umelca zamestnal ako jedného z poradcov úradu predsedu predsedníctva Bosny a Hercegoviny, informoval Sarajevský denník Dnevni Avaz.

Dodik oznámil mená celkom 11 poradcov pre rôzne oblasti.

Medzinárodne uznávaný 64-ročný režisér a filmový producent Kusturica, ktorému sú niekedy vyčítané príliš prosrbské stanoviská, získal za svoju tvorbu niekoľko ocenení. Na festivale v Cannes vyhral dve Zlaté palmy - v roku 1985 za snímku Otec na služobnej ceste a v roku 1995 za Podzemie. Narodil sa v Sarajeve a s Dodilpm má dlhodobo dobré vzťahy.

Pôvodne Západom podporovaný sociálnodemokratický bosniansky politik Dodik postupne prešiel na nacionalistické pozície a pravidelne hrozí referendom o vyhlásení nezávislosti prevažne Srbmi obývanej časti Bosny, Republiky srbskej (RS). Podľa jeho názoru Bosna a Hercegovina nemá perspektívu obstáť ako štát.

Od konca občianskej vojny (1992-1995), ktorá si vyžiadala okolo 100.000 obetí, je Bosna rozdelená na Republiku srbskú a bosňácko-chorvátsku Federáciu Bosny a Hercegoviny (FBaH). Malý samosprávny celok tvoria na severe krajiny federálny dištrikt okolo mesta Brčko.

Dodik bol členom predsedníctva BiH zvolený vo voľbách v októbri minulého roka a teraz vykonáva funkciu predsedu kolektívnej hlavy štátu. V nej sa postupne vystriedajú všetci traja členovia predsedníctva. Do vlaňajška bol Dodik najprv premiérom a potom prezidentom Republiky srbskej.