Print this page

Katedrála Notre-Dame horí, prišla o strechu i vežu

V parížskej katedrále Notre-Dame vypukol rozsiahly požiar, zo slávnej stavby šľahajú plamene a stúpa mohutný dym. Oheň rýchlo postupuje a chrám prišiel o svoju štíhlu vežu a podľa svedka agentúry Reuters sa prepadla už celá strecha. Okolie pamiatky boli evakuované, hasiči začali rozsiahlu operáciu. Server bmftv.com cituje zdroj z hasičských zložiek, podľa ktorého plamene zachvátili okolo 18:50 vrchnú časť chrámu a požiar môže súvisieť s renovačnými prácami na budove.

Viac: Notre Dame horí, na sociálnych sieťach pribúdajú smutné zábery (VIDEO)

Úrady zatiaľ príčinu požiaru neoznámili. Ministerstvo vnútra oznámilo, že zatiaľ nemá informácie, že by bol pri požiari niekto zranený.

Na miesto sa chystá prezident Emmanuel Macrona, ktorý kvôli udalosti zrušil plánovaný prejav k národu, ktorý mal predniesť o 20:00. Zo sveta prichádzajú sústrastné reakcie.

Televízne stanice France 2 uviedla, že polícia požiar vyšetruje ako nehodu. Starostka Paríža Anne Hidalgová ho na twitteri označila za "strašnú udalosť".

Katedrála je považovaná za jeden z najkrajších príkladov francúzskej gotickej architektúry, leží na ostrove Île de la Cité na rieke Seine. Patrí k najnavštevovanejším pamiatkam francúzskej metropoly, každoročne pritiahne 13 miliónov návštevníkov. Chrám je teraz opravovaný a na niektorých častiach je lešenie.