Print this page

Čínsky miliardár a spoluzakladateľ internetovej obchodnej spoločnosti Alibaba Jack Ma podporil pracovnú dobu, ktorá by trvala 12 hodín a šesť dní v týždni. Systém prezývaný 996, podľa pracovnej doby od deviatich ráno do deviatich večer a šesť dní v týždni, je v poslednej dobe horúcou témou v čínskych médiách, uviedla na svojich internetových stránkach BBC.

Ma uviedol, že bez tohto systému by čínska ekonomika veľmi pravdepodobne stratila vitalitu a impulz. Príležitosť pracovať v systéme 996 potom označil za "požehnanie".

Jeho postoj podporil aj ďalší technologický podnikateľ Richard Liu, šéf internetového obchodu JD.com. Podľa neho roky rýchleho hospodárskeho rastu v Číne prispeli k zvýšeniu počtu "leňochov". Komentár prichádza v čase, keď médiá špekulujú, že JD.com sa chystá prepúšťať.

Čína si v uplynulých viac ako 25 rokoch užívala ekonomický rast v priemere desať percent. V posledných rokoch však tempo spomalilo na šesť percent.

Firma Alibaba bola založená v roku 1999 a stala sa jednou z najväčších internetových firiem na svete. Trhová hodnota firmy je teraz zhruba 490 miliárd USD. Ma patrí medzi najbohatších ľudí sveta, jeho majetok sa odhaduje na zhruba 40 miliárd USD. Vlani oznámil, že v blízkej budúcnosti odíde z vedenia firmy.