Print this page

 

Dve gorily v Kongu zapózovali na selfie s ochrancami prírody, ktorí ich zachránili pred pytliakmi. Fotografiu dvoch uvoľnene stojacich zvierat po boku ich ľudských kamarátov v pondelok zverejnil spravodajský web BBC.

 

Snímok bol zhotovený v národnom parku Virunga. Dnes už dospelé gorily boli zachránené v roku 2007 ešte ako štvor a dvojmesačné mláďatá pred pytliakmi, ktorí im zabili rodičov. Podľa zástupcu riaditeľa parku Innocenti Mburanumweseho sa primáty naučili imitovať ich opatrovníkov, ktorí sa o ne starajú od útleho veku. Svojich záchrancov gorily vraj vnímajú ako rodičov.

Gorily podľa Mburanumweseho stoja na dvoch nohách, pretože imitujú ich opatrovníkov, čo nie je bežné. "Bol som z toho veľmi prekvapený. Je to dosť vtipné. Je pozoruhodné, ako gorila dokáže imitovať človeka a postaviť sa," povedal.

Práca v národnom parku ale nie je vždy zábavná, často býva aj nebezpečná. Vlani pri útoku rebelov prišlo o život päť zamestnancov parku a od roku 1996 ich zomrelo pri podobných incidentoch viac ako 130.

Kongom zmieta konflikt medzi vládnymi silami a mnohými ozbrojenými skupinami. Niektoré z nich pritom majú svoju základňu v parku Virunga a dopúšťajú sa pytliactva.