Print this page

 

 

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes bude uveden film Psi nenosí kalhoty (Dogs Don't Wear Pants), který vznikl ve spolupráci s českými tvůrci. V jedné ze stěžejních rolí filmu dříve známého pod jménem Mona se představí Ester Geislerová, autorem hudby k filmu je český hudební skladatel Michal Nejtek. Filmu byl vybrán do nezávislé sekce Directors' Fortnight. ČTK o tom dnes za tvůrce informovala Klára Bobková. Festival v Cannes se letos koná od 14. do 25. května.

Režisérem temně humorného příběhu o muži jménem Juha, kterému se tragicky utopí žena, je Jukka-Pekka Valkeapää. Hlavní producentem filmu je finská společnost Helsinki Films v koprodukci s lotyšskou společností Tasse Films. Za Českou republiku na něm spolupracovali také producenti Vratislav Šlajer a Danny Holman ze společnosti Bionaut.

"Máme obrovskou radost, že jsme se na filmu mohli podílet a dopomoci tak účasti českých tvůrců na festivalu v Cannes. Je to po delší době opravdu výrazná česká stopa v mezinárodním filmu, ať už jde o hereckou roli Ester Geislerové nebo skvělou hudbu Michala Nejtka. Pevně věříme, že canneský festival otevře cestu filmu do celého světa," uvedl producent Šlajer.

Představitelka Juhovy ženy Geislerová v jedné ze scén uspává čtyřletou holčičku českou ukolébavkou. "Režisérovi se to tak líbilo, že mě to nechal nahrát ještě jednou ve studiu. Písnička tak ve filmu zůstala v češtině a moje postava je Češka," uvedla Geislerová, která musela kvůli natáčení mimo jiné absolvovat kurzy potápění bez dýchacího přístroje.

Valkeapää je kritiky oceňovaný finský režisér. Čeští diváci mohli jeho filmy vidět na Dnech evropského filmu nebo na festivalu v Karlových Varech. Jeho debut Cizinec (Visitor) byl vybrán na filmový trh CineMart při mezinárodním festivalu v Rotterdamu, vznikl v rámci Cinéfondation v Cannes a premiéru si odbyl na festivalu v Benátkách. Režisérův druhý film They Have Escaped (Uprchlíci) byl opět v premiéře uveden v Benátkách a následně na festivalu v Torontu.

Francouzský festival v Cannes bude mít letos v soutěži ještě další českou účast. V sekci Cinéfondation uvede studentský film Sto dvacet osm tisíc, který získal na Českých lvech cenu za nejlepší studentský film. Režisérem a scenáristou čtvrthodinové sociální sondy je student pražské Filmové a televizní fakulty (FAMU) Ondřej Erban.