Print this page

 

Do užšieho výberu Festivalu rozhlasovej hry postúpilo dvadsať titulov. Rozhodla o nich odborná porota, ktorá hodnotila celkovo 63 hier v dvoch kategóriách – nad 30 minút a do 30 minút. Festival sa uskutoční 10. až 12. júna v Trnave a verejnosť sa víťazov oboch kategórií dozvie 12. júna.

 

Užší výber:

Rozhlasové hry nad 30 minút   
Dodo Gombár: Advent (groteska z hranice)        
Frank Wedekind / Martina Vannayová / Martin Porubjak: Lulu  
Ivan Stodola: Marína Havranová              
Jonáš Záborský / Lenka Garajová: Mrzutá            
Maroš Hečko, Maja Hriešik / Radka Hoffmanová: Obvinenie      
Angelika Kuźniak / Martina Vannayová: Papuša
Karl Kraus / Ján Mikuš / Jana Mikuš Hanzelová: Posledné dni ľudstva     
Peter Pavlac: Slovo Válkovo       
Ivica Ruttkayová: Volám sa Mária
Agatha Christie / Martina Vannayová / Margaréta Cvečková: Vražda na Níle       

Rozhlasové hry do 30 minút
Ján Mikuš: Faust             
Barbora Nitschová: Feldpošta   
Patrik Samohýl: Incident Ludex
Vanda Zemanová – Alberty: Infekcia stereotypu
Terézia Vansová / Miroslav Dacho: Kar
Klára Madunická: Requiem pre Rusalku
Boleslav Bratislavský / Miroslav Dacho: Tuberáci                
Boleslav Bratislavský / Miroslav Dacho : V borbe s temnotou     
Tomáš Hučko:  Zememerač K    
Tomáš Hučko: Život v lese

 

Rozhlasové hry, ktoré sa dostali do užšieho výberu, vyhlásilo v priamom prenose Rádio Devín. Porota rozhodovala v zložení - režisér a umelecký šéf trnavského Divadla Jána Palárika Juraj Bielik, teatrologička Nadežda Lindovská, teatrológ Miron Pukan, šéfrežisér Českého rozhlasu Aleš Vrzák a spisovateľ a dramatik Pavel Rankov, ktorý je zároveň predsedom poroty.

Aleš Vrzák má rád príbehy malých i tzv. veľkých ľudí, a tými je podľa neho rozhlasová tvorba RTVS naplnená. „A to v podobe dramatickej, literárnej až publicistickej,“ dodal. Výrazná tematická a formálna pestrosť súťažných titulov fascinovala Juraja Bielika. „Byť členom poroty súťaže rozhlasových hier je nesmierne zaujímavé zadanie. Zaujímavé a vzrušujúce. Celkovo 63 hier - to už je naozaj slušná vzorka pôvodnej a kvalitnej tvorby,“ uviedol. Nadežda Lindovská poukázala na to, že najzaujímavejšie výsledky dosiahli hlavne tí tvorcovia, ktorí sa mohli oprieť o kvalitnú literárnu alebo dramatickú predlohu. „Medzi postupujúcimi ich bola väčšina, najmä v kategórii dlhých hier. Pôvodné námety sa ocitli v menšine,“ poznamenala. Podľa Pavla Rankova ponúka výsledná kolekcia užšieho výberu rôzne typy poetík a spracovaní. „Od temného tajomného príbehu vyrozprávaného v strhujúcom tempe, cez dialóg rozporuplného básnika - ministra s rovnako rozporuplným eštebáckym technikom až po spletitý príbeh o komplikovaných medziľudských vzťahoch v súčasnom svete,“ priblížil. Miron Pukan považuje umeleckú úroveň tohtoročného Festivalu rozhlasovej hry za pomerne vyrovnanú, pričom ho potešilo, že sa objavili aj také spracovania, ku ktorým sa bude história vracať a interpretovať ich.

Hlavnými organizátormi festivalu sú RTVS a Trnavský samosprávny kraj. Hlavným partnerom je Rádio Devín. Partnermi sú Mesto Trnava, Divadelná fakulta Vysokej školy múzických umení v Bratislave, Kultúrne centrum Malý Berlín, Združenie rozhlasových tvorcov, Literárne informačné centrum a Združenie vydavateľov a kníhkupcov Slovenska. Ambasádorkou festivalu je herečka Emília Vášáryová.