Print this page

Na novo vydaných austrálskych bankovkách 50 austrálskych dolárov je zle napísané slovo "zodpovednosť". V anglickom výrazu "responsibility" chýba jedno i. Austrálska rezervná banka (RBA) uviedla, že v budúcom vydaní omyl napraví; 46 miliónov bankoviek s nesprávnym výrazom "responsibilty" už je ale v obehu, informoval dnes spravodajský server BBC News.

Nové bankovky v žltej farbe boli vydané v minulom roku a je na nich zobrazená Edith Cowanová, ktorá sa ako prvá žena dostala do austrálskeho parlamentu.

To, čo vyzerá ako trávnik na pozadí portrétu Cowanovej, sú v skutočnosti riadky miniatúrneho textu s citáciami prvého prejavu tejto političky v austrálskom zákonodarnom zbore.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

After a hot tip from the @triplemmelb family, we’ve found the spelling mistake on the new $50 note! #BreakingNews

Príspevok, ktorý zdieľa Hot Breakfast (@mmmhotbreakfast),

"Je to veľká zodpovednosť byť tu ako jediná žena a chcela by som zdôrazniť, že je potrebné, aby sa sem dostali aj ďalšie ženy," píše sa v citácii, ktorá sa v mikroskopickom texte niekoľkokrát opakuje, a to vždy s chýbajúcim i.

 

Trvalo plných šesť mesiacov, než si preklep - viditeľného iba s pomocou zväčšovacieho skla - niekto všimol.

Päťdesiatdolárovka, na ktorej druhej strane je význačný austrálsky spisovateľ z radov pôvodných obyvateľov David Unaipon, je najrozšírenejšou bankovkou v Austrálii. Bankovky vydané vlani v októbri obsahujú nové bezpečnostné prvky, ktoré majú predísť ich falšovaniu.