Print this page

 

Režisér Hynek Bočan a herec Milan Lasica dostanou Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. Budou hosty 45. ročníku Letní filmové školy Uherské Hradiště, kde jim pořadatelé cenu předají. Organizátoři tradičního filmového festivalu to dnes řekli novinářům. Filmová škola se bude konat od 26. července do 4. srpna.

"Nemyslím, že bychom měli tolik režisérů, kteří v každém svém období natočili špičkové filmy, on je dokázal točit od začátku a daří se mu to pořád," řekl dramaturg festivalu Jaroslav Sedláček. Připomněl, že i když Bočan točil ve stejné době, je československá nová vlna spojována především se jmény jako Věra Chytilová, Jiří Menzel, Miloš Forman, o Bočanovi se v této souvislosti podle něj neprávem mluví málo. Na festivalu se budou promítat Bočanovy snímky Čest a sláva nebo Smích se lepí na paty, povede také se zájemci své masterclass.

Sedláček uvedl, že letos poprvé festival bude mít sekci FAMU history, která uvede rané filmy pozdějších pedagogů FAMU. "Takže uvedeme i Bočanovy famácké filmy Nenávist a Návštěva," řekl.

Retrospektivu letos festival věnuje jedné z velkých osobností filmové režie klasického období amerického filmu Williamu Wylerovi. Ozdobou sekce budou ikonické snímky Prázdniny v Římě či Ben Hur. "Je to člověk, o němž se říkalo, že nedokáže natočit propadák. Mnozí jeho filmy znají z televize, ale vidět je restaurované na filmovém plátně je obrovský zážitek," řekla programová ředitelka festivalu Iva Hejlíčková.

Filmová čítanka se zaměří na francouzskou novou vlnu a představí krátkometrážní tvorbu i celovečerní debuty režisérů jako Francois Truffaut, Agnes Vardová či Jacques Rivette. Nová sekce festivalu Příběh jednoho filmu bude přinášet tituly, které představují výslednice celé řady tendencí, vlivů či inspirací a které sehrály ve své době v kinematografii zásadní roli. Letos budou diváci i pomocí doprovodných ukázek a komentářů uvedeni do světa dvou milníků kinematografie: avantgardní klasiky Andaluský pes Luise Buňuela a přelomového akčního filmu Police Story Jackieho Chana.

Letní filmová škola v rámci partnerství s Českou tiskovou kanceláří uvede výstavu Okamžiky sametové revoluce, kterou letos agentura připravuje. Za tím účelem shromažďuje dosud nepublikované fotografie ze soukromých i institucionálních sbírek, doplní je známé snímky z revolučního dění roku 1989 v Praze. Agentura připravuje také workshopy na téma zpravodajství a novinářská fotografie.