Print this page

 

 

Ministerstvo zdravotnictví chystá kvůli postupu pardubické nemocnice, který prezentoval dokument České televize Infiltrace, podnět České lékařské komoře a Pardubickému kraji, zřizovateli nemocnice. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) to napsal na facebooku. Dokument, který televize odvysílala v pondělí, ukazuje příběh chlapce, jenž zůstal po běžné operaci krčních mandlí a následných komplikacích ve vigilním kómatu s poškozením mozku. Podle pořadu chlapec několik minut krvácel na chodbě nemocnice a pomohla mu až přivolaná zdravotnická záchranná služba.

"Moji kolegové se také spojí s rodinou a prověří, zdali jim je poskytována veškerá pomoc jak zdravotní, tak sociální, na kterou mají nárok," uvedl ministr. Vedení nemocnice kontaktoval už loni, když se případ v médiích objevil poprvé. Teď je s ním opět v kontaktu. "Krajské nemocnice jsou nicméně řízeny krajem a ministerstvo nemá kompetence do jejich řízení reálně zasahovat," dodal.

Pokud by se podle ministra prokázalo pochybení nemocnice, bude požadovat vyvození odpovědnosti, nápravné kroky a odškodnění rodiny v náležité výši.

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) navrhne na červnovém zastupitelstvu usnesení, aby nemocnice do srpna předložila detailní popis případu a navrhla opatření, aby se neopakoval. Rovněž doporučil vedení nemocnice, aby postavila náměstka léčebně-preventivní péče Romana Michálka mimo službu. V dokumentu se jeví, že byl patrně jedním z ošetřujících lékařů, a neměl by z pozice své stávající funkce vyšetřovat sám sebe, řekl ČTK hejtman.

Na spory pacientů a nemocnic pamatuje zákon o zdravotních službách. Nespokojený pacient může podat stížnost přímo nemocnici, která má povinnost ji vyřídit. Případné odvolání se podává úřadu, který dal tomuto poskytovateli zdravotních služeb registraci, což jsou většinou krajské úřady a v Praze magistrát. Případně se může obrátit také na soud. Případ z pardubické nemocnice řeší soud v civilním sporu a situaci vyšetřuje i policie.